latinica  ћирилица
09/08/2020 |  08:04 | Autor: SRNA

Obilježavanje 19 godina od povratka Srba u Osojan

U Osojanu će danas biti obilježeno 19 godina od početka povratka raseljenih i izbjeglih Srba u Metohiju, najavljeno je iz Doma kulture Gračanica.

Tim povodom će jutros u 8.00 časova u obnovljenoj Crkvi Svetog Arhangela Gavrila biti služena liturgija, a u 10.00 časova pomen stradalim Srbima na području opštine Istok tokom ratnih dešavanja na Kosovu i Metohiji.

U porti crkve biće otvorena izložba slika nastalih na Likovnoj koloniji "Vidovdan 2020" čiji je organizator Dom kulture Gračanica.

Posjetioci će dobiti i "Vidovdanski glasnik", godišnju publikaciju Doma kulture, koja prati, vrednuje i promoviše najznačajnije događaje, umjetničke i kulturološke fenomene na Kosovu i Metohiji i u srpskom kulturnom prostoru.

Ovogodišnji "Vidovdanski glasnik" bavi se i kulturnim životom povratnika i djece sa Kosova i Metohije i u njemu su objavljene fotografije koje su oni snimali.

Osojane predstavlja jedan od rijetkih primjera uspješnog povratka Srba u Metohiju i u tom selu danas živi i oko 80 djece. U Osojansku dolinu se od 2001. godine vratilo oko 350 Srba.

Organizatori obilježavanja su Eparhija raško-prizrenska, Parohija osojanska, Privremeni organ opštine Istok, Dom kulture Gračanica, uz podršku Kancelarije za Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju i Ministarstva kulture i informisanja.

Zbog epidemije virusa korona planirano je da obilježavanju prisustvuje manji broj ljudi.