latinica  ћирилица
09/08/2020 |  10:05 ⇒ 12:34 | Autor: B92

Brnabić: Srbija među 20 zemalja koja će prva dobiti vakcinu

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će Srbija biti među 20 zemalja koje će prve dobiti vakcinu.
Ana Brnabić - Foto: TANЈUG
Ana BrnabićFoto: TANЈUG

- Vakcina će biti u Srbiji tek kada bude potpuno bezbjedna - rekla je Brnabićeva.

Smatra da nove brojke ohrabruju.

- Ohrabruje brojka hospitalizovanih, jer imamo 11 uzastopnih dana kada taj broj opada. Takođe, nekoliko dana u nizu imamo kada je više otpuštenih nego hospitalizovanih. Potrebno je neko vrijeme da se vide rezultati, brojka od 255 novozaraženih je i dalje visoka - navela je premijerka Srbije.

Što se tiče početka škole, kaže da sve ide ka tome da ona počne sa radom od prvog septembra.

- Ministarstvo prosvjete već neko vrijeme radi na stručnom uputstvu. Postoje još neka otvorena pitanja. Sutra imamo još jedan finalni sastanak, nakon toga u utorak imamo zakazan sastanak Kriznog štaba. Poslije toga očekujem više informacija. Najbliži smo tome da od prvog septembra, posebno mlađi đaci od prvog do petog razreda, krenu da pohađaju nastavu u školama - izjavila je.

Ona je ocijenila odnose Srbije i Hrvatske kao "izuzetno kompleksne i teške", dodavši da Srbija uvijek šalje isključivo poruku mira.

- Izuzetno kompleksni, još uvijek izuzetno teški. Mi uvijek šaljemo poruku mira i prijateljstva. Želimo pomirenje, želimo mir, ne tražimo od vas da priznate zločine i genocid u Јasenovcu. Želimo da nas ostavite da tugujemo na miru - poručila je Brnabićeva.

Kaže da joj je teško da osudi čin Borisa Miloševića, koji je otišao na obilježavanje "Oluje", ali da ga ne podržava i da ne razumije taj potez.