latinica  ћирилица
09/08/2020 |  13:47 ⇒ 14:08 | Autor: RTRS

Izgrađena najduža biciklistička staza na svijetu (FOTO/VIDEO)

Turska je dobila najdužu na sveijtu, uz to i jedinstvenu biciklističku stazu, koja ide duž obale Sredozemnog mora, privlači domaće i strane turiste i služiće za brojne sportske događaje, prenosi Tanjug.
Najduža biciklistička staza na svijetu - Foto: Twitter
Najduža biciklistička staza na svijetuFoto: Twitter

Biciklistička staza duga 26 kilometara prati obalu, povezujući dva okruga najjužnije turske provincije i poslužiće i za jačanje turizma u regionu, prenose turski mediji.

​- Na putu Samandag-Arsuz izgradili smo najdužu biciklističku stazu na svijetu - rekao je Rahmi Dogan guverner provincije Hatai.

Privukla je pažnju velikog dijela sveijta, rekao je Dogan i najavio da se sada radi na punktovima za rentiranje bicikala kako bi ljudi uživali u vožnji između planina i mora.

Biciklistička staza predstavlja dio projekta kojim Turska želi da promoviše zdraviji način života i smanji emisije štetnih gasova iz motornih vozila.

Plan je da se do 2023. godine sagradi više od 4.000 kilometara biciklističkih staza koje će, kao i ova, biti integrisane u evropski EuroVelo, mrežu od 15 biciklističkih ruta na dugim relacijama koje povezuju kontinent.