latinica  ћирилица
09/08/2020 |  14:04 | Autor: B92

Izbori u Crnoj Gori bez posmatrača iz EP

Evropski parlament neće pratiti predstojeće parlamentarne izbore u Crnoj Gori, zakazane za 30. avgust, saopšteno je u Briselu.
Evropski parlament (foto: idfi.ge) -
Evropski parlament (foto: idfi.ge)

Predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli odgovorio je u julu predsjedniku crnogorske skupštine Ivanu Brajoviću, da su zbog situacije sa pandemijom, misije EP u inostranstvu zabranjenje, uključujući i posmatračke misije za izbore.

To je za list Pobjeda izjavio portparol Evropskog parlamenta upitan da li će delegacija EP posmatrati izbore u Crnoj Gori, zakazane za 30. avgust.

Iz kabineta Ivana Brajovića u julu je saopšteno da je "predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli, u komunikaciji sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem, vezano za predstojeće parlamentarne izbore, istakao da je Grupa za podršku demokratiji i koordinaciju izbora Evropskog parlamenta na sastanku prošlog mjeseca potvrdila da je posmatranje izbora u Crnoj Gori prioritet".

Iz Skupštine su juče naveli da dodatne komunikacije između Brajovića i Sasolija nije bilo.

Dolazak Misije, kako su ranije naveli iz Skupštine, biće razmatran u narednom periodu u saradnji sa ODIHR-om na osnovu analize epidemiološke situacije u cijeloj Evropi.

Iz Skupštine Crne Gore podsjećaju da je na poziv Brajovića evropskim zvaničnicima da se njihove organizacije kao i do sada aktivno uključe u posmatranje predstojećeg izbornog procesa u Crnoj Gori, Parlamentarna skupština Savjeta Evrope prva formirala delegaciju od 22 člana koja će pratiti izbore.

Izbore će pratiti i posmatračka misija OEBS, koju će činiti glavni tim od 11 eksperata iz osam država članica OEBS, kao i deset dugoročnih posmatarača koji će tokom ove sedmice biti raspoređeni u različitim regionima Crne Gore.

Ovo je ograničena posmatračka misija, ali će funkcionisati na isti način kao i u punom sastavu, navode iz OEBS-a.

Misija je u Crnoj Gori na poziv Vlade, koja ju je i akreditovala.