X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
09/08/2020 |  14:45 ⇒ 14:47 | Izvor: SRNA

Goldštajnov "Јasenovac" ne ispunjava kriterijume za otkup

Ministarstvo kulture Srbije saopštilo je da se knjiga hrvatskog istoričara Ive Goldštajna "Јasenovac" ne uklapa u kriterijume za otkup knjiga za biblioteke na konkursu Ministarstva, na kojem se biraju knjige "koje su vredne i predstavljaju doprinos kulturi i nauci i proširuju znanja čitalačke publike u Srbiji".
Јasenovac - Foto: TANЈUG
ЈasenovacFoto: TANЈUG

- Da bi se njegovo djelo "Јasenovac" uklopilo u te kriterijume, bar što se Ministarstva kulture i informisanja tiče, potrebne su dodatne ocjene i relevantne recenzije srpskih istoričara koji se temom genocida nad Srbima u NDH bave duže nego Goldštajn - ističe ovo Ministarstvo u reagovanju povodom, kako navodi, "neistina o otkupu knjiga".

U saopštenju se ističe da, osim toga, i Goldštajnovo "otkriće" o broju žrtava u Јasenovcu", nemalom broju stručnjaka liči na istorijski revizionizam.

Stoga je, ističu u Ministarstvu, i za to potrebno vrijeme da bi se takva "ingeniozna otkrića" istorijski pouzdanije dokazivala, prije nego što Ministarstvo kulture i informisanja Srbije "parama građana ove zemlje to djelo preporučuje i kupuje bibliotekama u Srbiji".

- Ako u narednim godinama i brojnije recenzije eminentnih srpskih stručnjaka i istorijska nauka u cjelini, daju za pravo čudnim Goldštajnovim tezama, onda neće biti prepreka ni za otkup i finansiranje - poručili su iz Ministarstva kulture Srbije.

Ovo Ministarstvo je ovim povodom upitalo Goldštajna koliko knjiga srpskih istoričara koje se bave temama genocida nad srpskim narodom u NDH, Јasenovcem ili "Olujom" su objavili hrvatski izdavači, koliko ih je u izlozima hrvatskih knjižara, kao što se njegova nalazi u izlozima srpskih?

Ministarstvo kulture Srbije postavilo je pitanje koliko takvih naslova je za hrvatske biblioteke preporučilo i otkupilo Ministarstvo kulture Hrvatske, ali i koliko je primjeraka Goldštajnove knjige "Јasenovac" otkupilo pomenuto hrvatsko ministarstvo.

- I Goldštajnov srpski izdavač i sam Goldštajn i ljubitelji njegovog pogleda na istoriju Pokolja u tzv. NDH i Miljenko Јergović, za koga uz šepurenje Goldštajn tvrdi da je slavoslovio djelu "Јasenovac", mogu čitav tiraž knjige ili koliko god žele primeraka, pokloniti srpskim bibliotekama - poručilo je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.