latinica  ћирилица
09/08/2020 |  17:26 ⇒ 18:32 | Autor: SRNA

Proslavljeni dan i krsna slava opštine Han Pijesak

Han Pijesak danas je proslavilo Dan i krsnu slavu opštine Svetog velikomučenika Pantelejmona.
Parastos za poginule borce u odbrambeno-otadžbinskom ratu , Han Pijesak - Foto: SRNA
Parastos za poginule borce u odbrambeno-otadžbinskom ratu , Han PijesakFoto: SRNA

Tim povodom je u spomen-sobi služen je parastos za 79 poginulih boraca u odbrambeno-otadžbinskom ratu i položeni su vijenci na spomen-obilježje.

Vijence su položile delegacije opštine, opštinska Boračka organizacija na čelu sa predsjednikom republičke Boračke organizacije Milomirom Savčićem i pripadnici Ravnogorskog pokreta.

Podijeljene su i opštinske zahvalnice zaslužnima iz ove opštine. Zahvalnice su dobili privredni subjekti koji su pomogli posjetu djece sa Kosmeta i ženama koje su šile maske za vrijeme epidemije virusa korona.

Načelnik opštine Vlado Ostojić rekao je novinarima da je slava obilježena dosta skromnije u odnosu na ranije godine jer su poštovali preporuke Republičkog štaba za vanredne situacije u vezi sa virusom korona.

U vezi sa tim je i napomenuo da je prvi slučaj zaraze u ovoj opštini registrovan 12. jula.

O prednostima ove lokalne zajednice, Ostojić je rekao da se njene dvije trećine nalazi pod veoma kvalitetnom šumom, odnosno 324 kvadratna kilometra, čime gazduje Šumsko gazdinstvo "Visočnik", jedno od najboljih koje djeluje u sklopu preduzeća "Šume Srpske".

On je naglasio da se ovdašnjim drvoprerađivačima isporučuju dovoljne količine trupaca, od čega prave poluproizvode, ali Han Pijesak nema nijednog proizvođača koji bi mogao da ih finalizuje.

Ostojić je naveo da je u prošloj godini otkupljeno oko tri miliona litara mlijeka od 20 registrovanih gazdinstava, koji se bave proizvodnjom romanijskog skorupa kajmaka i mesa.

Prema njegovim riječima, avgusta prošle godine nabavljen je novi vatrogasni kamion za koji je Vlada izdvojila 200.000 KM, a opština 100.000 KM, rekonstruisan je vodovodni sistem u mjesnoj zajednici Pjenovac i gradska pijaca, a završeni su još neki projekti.