latinica  ћирилица
09/08/2020 |  18:09 ⇒ 18:18 | Autor: Dojče vele

Bundesliga: Korak po korak do punog stadiona

Klubovi njemačke prve i druge Bundeslige razradili su koncept koji od septembra, kada počinje prvenstvo, predviđa postepeni povratak gledalaca na tribine.

- Prioritet nemaju puni stadioni, prioritet ima zdravstvena situacija - rekao je Kristijan Zajfert, menadžer Njemačke fudbalske lige na početku konferencije za novinare, poslije vanrednog virtuelnog sastanka predstavnika 36 prvoligaških i drugoligaških klubova.

Zajfert je dodao da se radi i o tome da se korak po korak vrati u normalan život. DFL je razradio koncept za početak sezone 18. septembra koji predviđa da se dijelom ponovo dozvoli prisustvo gledalaca na stadionima. Na sastanku su klubovi usvojili koncept.

Šta predviđa koncept?

Do kraja godine neće biti ulaznica za navijače gostujućih timova. Time se želi izbjeći rizik od zaraze zbog povećanog broja putnika.

Do 31. oktobra neće biti mjesta za stajanje. Profesionalni klubovi se nadaju da tako mogu bolje da kontrolišu pridržavanje obavezne udaljenosti i higijenskih propisa.

Isto tako, do oktobra ne bi bilo alkohola na stadionu.

Karte bi se prodavale na personalizovanim platformama u Internetu kako bi se obezbijedilo da se u slučaju nečije zaraze mogu pronaći osobe čije je zdravlje ugroženo kontaktom sa tom osobom.

Zajfert je naglasio, da odluka, kada i koliko gledalaca smije da dođe na stadion nije u rukama Njemačke fudbalske lige već u nadležnosti politike. Јedino što klubovi mogu da urade jeste da se na najbolji mogući način pripreme za situacije koje se stalno iznova procjenjuju.

Sprovođenje mera je dužnost klubova

Ko god se nadao konkretnim brojkama, bio je razočaran. To je samo generalno uputstvo koje je razrađeno zajedno sa Ministarstvom zdravlja.

- Za sprovođenje je odgovoran svaki klub - rekao je Zajfert i dodao da to mora da se uradi tako što će se uzeti u obzir specifičnosti svake sredine u kojoj se mjere sprovode – od infrastrukture na stadionu do regionalnog broja zaraženih i političkih odluka u svakoj njemačkoj pokrajini.

Ministri zdravstva njemačkih pokrajina će se sastati 10. avgusta. Na stolu će biti i tema mogućeg povratka publike na stadione. Premijer Bavarske Markus Zeder, koji zagovara restriktivne mjere u pandemiji, već je najavio da je skeptičan. On kaže da mu je "veoma teško da zamisli" utakmice Bundeslige sa 25.000 gledalaca na tribinama.

Zajfert je naglasio da i ne postoje takvi zahtjevi klubova – u različitim pokrajinama su na snazi različite mjere. Dok je negdje zabranjeno okupljanje više od 250 osoba, na drugom mjestu je taj broj 1.000.

Navijači kritikuju koncept

Koncept za nastavak profesionalnog fudbala u vrijeme pandemije u Njemačkoj je već naišao na kritiku predstavnika navijačkih udruženja.

Njima smeta zabrana alkohola na stadionima i odustajanje od mjesta za stojanje.

Neki fanovi već vide početak kraja za tribine bez sjedišta. Zajfert odgovara da se on principijelno izjašnjava za očuvanje tih tribina. Po njemu se trenutno radi isključivo o tome da se dobije "siguran hod i da se onda ide korak po korak".