latinica  ћирилица
09/08/2020 |  19:45 ⇒ 10/08/2020 | 09:14 | Autor: RTRS

Mitropolit Hrizostom služio na ruševinama manastira Udrim (FOTO/VIDEO)

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je liturgiju pored porušenog manastira Udrim kod Zavidovića povodom slave Svetog Pantelejmona, ali i skorog početka obnove ove drevne svetinje.
Služenje - Foto: RTRS
SluženjeFoto: RTRS

Porušen u vrijeme Austrijsko-turskog rata manastir Udrim već 300 godina čeka obnovu.

Od prošle godine arheolozi rade na iskopavanju porušenog manastira koji već tri vijeka čeka da ispriča svoju priču.

- Crkva je slična manastiru Vozuća, dobro očuvana, iako je u ruševinama nekih 300 godina. Vidimo visine zidova nekih tri do četiri metra sa svim nekim arhitektonskim karakteristikama što će biti od velike pomoći u kasnijoj rekonstrukciji. Konak je možda najinteresantnije otkriće koje se nalazi zapadnom dužinom manastira - izjavio je arheolog Aleksandar Јašarević.

Mitropolit Hrizostom služio Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Udrim kod Zavidovića, Foto: SRNA

Riječ je o jedinom originalnom konaku iz 16. vijeka na ovim prostorima, a ostaci manastirske crkve govore da je ona imala i stariju fazu od 1570. godine, tako da će dalja istraživanja riješiti misteriju narodnog predanja da je Udrim zadužbina kralja Dragutina Nemanjića iz 14. vijeka.

Kako bilo, izgubljena u zaboravu ova drevna svetinja izlazi na svjetlost istorije i obnova manastira od ogromnog je značaja za cjelokupni srpski narod na ovim prostorima.

- To će značiti mnogo za povratak srpskog naroda ovdje, sigurno najvažnije da oni osjećaju svoju pripadnost ovdje. Oni će živjeti možda daleko negdje, kojekuda po svijetu, ali će dolaziti ovdje i znati da je ovo njihova svetinja, da su se tu okupljali njihovi đedovi, prađedovi, da su ovdje slavili Boga, kao što oni danas slave - rekao je mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

I zaista, nakon teških ratnih rana i protjerivanja, Zavidovićani su danas rasuti širom Srpske, Srbije, Evrope i svijeta. Ali svoje korijene i manastire, poručuju, nikad neće zaboraviti. Zato su i posebno zainteresovani za obnovu Udrima.

- Nama je posebno značajno da je na opštini Zavidovići, gdje je u predratnom periodu živjelo oko 11.000 Srba na ovom prostoru, to je uz rijeku Gostović, Krivaju i Vozuća. Sada, u poratnom periodu, ja bih rekao da postoje još samo statistička greška broj Srba - izjavio je predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana Zoran Blagojević.

Nakon pronalaska posuđa i metalnih nalaza, arheolozi će krenuti sa daljim istraživanjima kako bi se pronašlo i monaško groblje.

Mitropolit Hrizostom služio Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Udrim kod Zavidovića, Foto: SRNA

Istovremeno, sa obnovom manastira Udrim, koji se u pojedinim spisima naziva i Gostović, trebalo bi da se počne uskoro.

- Pristigle su nam ponude, mitropolit je blagoslovio danas da ovih dana zasjeda naša komisija za izbor izvođača radova i to ćemo ako Bog da u narednih petnaestak dana završiti, imati izvođača. Cilj nam je da možda čak i u ovom mjesecu zvanično započnemo sa radovima - rekao je protojerej-stavrofor, administrator manastira Udrim Zoran Živković.

Prvo će se krenuti sa rekonstrukcijom manastirske crkve kao srednjovjekovne zadužbine sa kupolom i odvojenim zvonikom, dok će se konak morati konzervirati u temeljnoj zoni.

Cilj je da se manastir Udrim oživi na radost vjerujućeg naroda i bude ponos istorije, vjere i crkve.