latinica  ћирилица
09/08/2020 |  19:48 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Prekategorizacija puta značajna za područje Kozarske Dubice i Prijedora (VIDEO)

Lokalni put Međuvođe – Mlječanica – Gornji Јelovac na području Kozarske Dubice i Prijedora, svrstan je u kategoriju regionalnog puta drugog reda.
Pretkategorizacija puta - Foto: RTRS
Pretkategorizacija putaFoto: RTRS

Prekategorizacija ovog puta posebno je značajna, jer vodi do Specijalne bolnice za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Mlječanica", u kojoj najavljuju višemilionsku investiciju izgradnje i rekonstrukcije.

Prijedorčanka Bojana Dekić već devet godina, svako jutro iz Prijedora putuje na posao u dubičku Specijalnu bolnicu "Mlječanica", koju zbog ljekovite vode, zovu banjom. Dolazak do bolnice, na dionici Međuvođe – Mlječanica, godinama, njoj i njenim radnim kolegama, kao i pacijentima, otežavaju tri klizišta.

- Bilo je perioda kada se nije moglo proći klizišta su bila jako velika, odroni na putu su bili veliki tako da bilo je poteškoća u dolaženju do naše ustanove - rekla je Dekićeva.

U Ministarstvu saobraćaja i veza tvrde da put zadovoljava kriterijume za prekategorizaciju, imajući u vidu i da je to veza s banjskim liječilištem. U preduzeću "Putevi Republike Srpske" navode da je prije predaje puta na upravljanje, potrebno riješiti imovinsko-pravne odnose i uknjižiti pravo vlasništva u korist Srpske. Prekategorizacija lokalne putne dionice, olakšanje je za opštinski budžet.

- Klizišta su već u nekoliko navrata sanirana znači sredstvima opštine Kozarske Dubica koja su bila namijenjena za sanaciju klizišta. Nama ova prekategorizacija mnogo znači zbog rasterećenja opštinskog budžeta - smatra Darijan Babić  načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove opštine Kozarska Dubica.

Prekategorizacija puta stiže u vrijeme obnove Specijalne bolnice "Mlječanica" u kojoj bi trebalo, pored rekonstrukcije postojećeg, da bude izgrađen i novi, savremeni kompleks. U bolnici se nadaju da će naredne godine, ova putna dionica, biti obuhvaćena planom rekonstrukcije, jer je to značajno za razvoj turizma.

- Ova putna komunikacija ima ogroman značaj za Specijalnu bolnicu "Mlječanica", pogotovo zato što će u budućnosti biti projekat onakav kakav se najavljuje i već je krenulo dio renoviranja unutrašnjeg kapaciteta - naglasio je Darko Banjac vršilac dužnosti direktora Specijalne bolnica za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.

Ova putna dionica duga je 5. 400 metara i njena obnova, bila bi značajna i za mještane okolnih dubičkih sela.