latinica  ћирилица
10/08/2020 |  11:19 ⇒ 13:08 | Autor: SRNA

Radojičić: Dostupnost socijalnog radnika u svakoj mjesnoj zajednici

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić najavio je danas u Banjaluci da Centar za socijalni rad pokreće novi program "Tvoj socijani radnik", što bi trebalo da obezbijedi prisustvo i dostupnost socijalnog radnika u svakoj mjesnoj zajednici.

Radojičić je na konferenciji za novinare u banjalučkom Centru za socijalni rad rekao da bi to trebalo da omogući da se prepoznaju socijalne potrebe građana ravnomjerno u svim dijelovima Banjaluke - od stambenih zgrada u urbanom dijelu, pa do seoskih mjesnih zajednica.

Govoreći o mjerama koje Grad planira da preduzme kako bi se pomoglo građanima u stanju socijalne potrebe, Radojičić je naveo da je u saradnji sa komunalnim preduzećem "Vodovod" već planirano da se za socijalne kategorije uvedu subvencije na potrošnju dijela vode.

On je istakao da će sva lica koja su korisnici Centra za socijalni rad imati pravo na subvencionisana tri metra kubna vode mjesečno po članu domaćinstva.

- Osim toga, uvedene su olakšice za sve kategorije stanovništva za priključivanje na vodovodnu mrežu - objasnio je Radojičić.

On je naveo da se razmatra i subvencionisanje legalizacije objekata za pojedine kategorije stanovništva, uključujući i lica u stanju socijalne potrebe, te da je Gradu podneseno 10.000 zahtjeva za legalizaciju objekata, a po novim zakonskim rješenjima više nema olakšica, ali postoji mogućnost subvencionisanja.

Radojičić je istakao da Grad već tradicionalno obezbjeđuje udžbenike za određene đake, odnosno porodice, navodeći da se to godinama radilo za višečlane porodice, od prošle godine i za hraniteljske porodice, djecu romske nacionalnosti i da se to radi i ove godine.

Dodao da se razmatra mogućnost subvencionisanja javnog prevoza za pojedine kategorije.

- Budžet nam je pao za 15 odsto i imamo problema kako da zatvorimo budžet za ovu godinu, ali cijenimo da postoji potreba da određene kategorije stanovništva dobiju određenu podršku, još smo u fazi računanja koje bismo kategorije i na koji način mogli obuhvatiti. Biću veoma zadovoljan ako uspijemo da u budžetu uklopimo i uvedemo i subvenciju javnog prevoza za određene grupe - rekao je Radojičić.

Direktorica Centra za socijalni rad Irena Јoldžić rekla je da će kroz Program socijalni rad u zajednici osam socijalni radnika biti raspoređeno u svih 57 mjesnih zajednica, gdje će biti dostupni svim građanima.

- Htjeli smo da približimo socijalne radnike građanima kako bi se lakše mogli obratiti ako oni ili neko iz njihove okoline ima problema. Pored toga, biće dostupni i brojevi mobilnih i fiksnih telefona na koji se građani mogu obratiti - ukazala je Јoldžićeva.

Ona je dodala da će svaki socijalni radnik pokrivati jedan dio grada i naglasila da će taj broj socijalnih radnika biti dovoljan da pokrije cijelu Banjaluku.

Јedan stručni radnik pokrivaće oko 25.000 stanovnika, a u Centru je izvršena reorganizacija kako stručni radnik ne bi bio previše opterećen.

Јoldžićeva je navela da na području grada ima 640 najugroženijih porodica bez ikakvih primanja i nemogućnosti da steknu ikakve prihode.

Rekla da je epidemiološka situacija uticala na povećanje broja građana koji traže pomoć za oko 30 odsto u odnosu na prošlu godinu prije pojave virusa korona.