latinica  ћирилица
10/08/2020 |  13:05 ⇒ 15:37 | Autor: SRNA

Vulin: Priština želi da ubaci svoju policiju u patrole Vojske Srbije

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ocijenio je da se iza napada na Vojsku Srbije zbog nedavne zajedničke patrole sa Kforom na administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom, krije cilj Prištine da u te patrole ubaci kosovsku policiju.
Aleksandar Vulin - Foto: SRNA
Aleksandar VulinFoto: SRNA

Vulin je rekao da su iz Prištine još jednom pokušali da napadnu Vojsku Srbije da ne poštuje međunarodne sporazume i gazi administrativnu liniju, naglašavajući da nije bilo nikakvog ilegalnog prelaska te linije, nego je to bila redovna dužnost.

- U pitanju je bila jednovremena patrola Vojske Srbije sa Kforom iz regionalne komande Istok koju su činili pripadnici turskog i američkog kontingenta - rekao je Vulin u Kruševcu, napominjući da se sve radi u skladu sa potpisanim sporazumima.

Prema njegovim riječima, ovo nije prvi put da Priština pokušava da napadne Vojsku Srbije, a suštinski cilj je da se u te jednovremene patrole ubace pripadnici Kosovskih policijskih snaga kako bi oni kontrolisali kretanje srpskih snaga.

- Vojska Srbije je to već odbila nekoliko puta. Mi imamo potpisan sporazum sa Kforom i ni sa kakvim KPS ili bilo kim drugim. Za nas je Kfor taj koji je odgovoran za stanje bezbjednosti na cijelom prostoru Kosova i Metohije, a samim tim i na administrativnoj liniji - istakao je Vulin.

On je naveo da je sinoć Vojska Srbije, obezbjeđujući administrativnu liniju, odnosno kopnenu zonu sa Kosovom i Metohijom, privela dva lica koja su pokušala da prokrijumčare četiri grla stoke.

- I to se dešava svaki dan. E zato im treba kosovska policija na administrativnoj liniji da bi se šverc i slične stvari dopuštale. E, to kod nas ne ide. Ovo je još samo jedan pokušaj napada na našu vojsku - rekao je Vulin.

On je istakao da načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović ima komunikaciju sa komandantom Kfora, da razgovaraju i vode računa da se svi sporazumi poštuju i tako će se nastaviti.

Govoreći o izvozu oružja i vojne opreme iz Srbije u Azerbejdžan i Јermeniju, Vulin je naveo da Srbija nije prekršila nijedno domaće, niti međunarodno pravilo, te da nijedna od te dvije prijateljske zemlje koje nisu priznale Kosovo, nije pod sankcijama UN.

Vulin je napomenuo da je veća količina oružja i tehnologije izvezena u Azerbejdžan, nego u Јermeniju.

On je podsjetio da je DOS-ova vlada Mirka Cvetkovića donijela zaključak iz 2012. godine da se može izvoziti u Јermeniju, te naveo da su iste firme, i državne i privatne, izvozile i u Azerbejdžan i Јermeniju.

- Politika ne smije da odlučuje gdje se izvozi naoružanje. Mi moramo da vodimo računa o interesima naše zemlje. Odbrambena industrija Srbije mora da postoji - rekao je Vulin.