latinica  ћирилица
10/08/2020 |  19:14 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Proces traženja nestalih ponovo tretirati kao humanitarno, a ne političko pitanje (VIDEO)

Preduga potraga za Srbima nestalim u Sarajevu traje i dalje, iako postoji niz primjera gdje su poznate okolnosti nestanka, pa čak i počinici zlodjela. To porodicama daje osnov za sumnju da su njihovi najmiliji, ali i oni žrtve političkih obmana s ciljem prikrivanja zločina. Ističu, da bi jasan, jedinstven stav Republike Srpske, proces traženja nestalih Srba, mogao pokrenuti sa mrtve tačke.
Okrugli sto o traženju nestalih - Foto: RTRS
Okrugli sto o traženju nestalihFoto: RTRS

Potraga za bratom, zetom, rođacima i komšijama iz sarajevskog naselja Gornji Velešići odnijela je Novici Buha najbolje godine. Život mu je i sačuvala tragedija, sahranjivao je na kućnom pragu ubijenog, a potom spaljenog oca Krsta kada su do njega stigle vijesti o još bolnijem porodičnom stradanju.

- Moj brat Јanko Buha je radio u MUP-u do `92. godine. On je odveden ispred kuće, u maskiranom kombiju došla je policija, kažu vratićemo ga za sat vremena, ali nikad ga nisu vratili - priča Novica.

Od 20. juna 1992. gubi se svaki trag i Јovici Јugoviću.

- U logoru "Viktor Bubanj" nikad nije zaveden. Navodno je ubijen pod mostom iza doma zdravlja. Da smo saznali gdje je bar jedna njegova kost, bili bi zadovoljni - kaže Savo jugović, bratić nestalog Јovice Јugovića.

Nepoznatu sudbinu svojih najmilijih nazivaju jasnim imenom - sistemsko prikrivanje zločina u Sarajevu. Јedini odgovor na politiku koju je nakadašnja federalna Kancelarija za traženje nestalih utemeljilila i u Institutu za nestale BiH bio bi jedinstven, jasan je stav Srpske.

Goran Krčmar, predstavnik Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Srpske ističe da se mora hitno vratiti kao humanitarno, a nipošto političko pitanje.

Da li bi pregovaračka pozicija bila ravnopravna, ako se zna da je Komisija za nestale Srpskoj u Institutu ugradila sva stečena saznanja, ali je arhiv Federalne komisije i dalje nedostupan. Sumnju opravdava činjenica da odbijaju da objelodane i spisak lica koja je Federalna komisija predala porodicama u limenim kovčezima, bez identifikacije. Pri tom, insistira se na sumnjivoj ali i nezakonitoj nakani da se proces potrage za nestalim razvodni ponovnim DNK utvrđivanjem identiteta lica identifikovanih klasičnom metodom.

Mirjana Cabo, predsjednica Organizacije poginulih i nestalih boraca i civila Istočno Sarajevo, kaže da je veoma rizično ići porodicama bez odluke suda i tužilaštva da je neko nekoga pogrešno sahranio i dodaje da su tražili spisak od instituta na koje to porodice sumnjaju.

Spisak zatražen u aprilu 2018. do danas nije dostavljen, ali se zbog prevelikog broja NN lica u prosekturama, ali i zbog navodno savremenijeg DNK mečiranja ponovo insistira na uzimanju krvnih uzoraka i od porodica koje vjeruju da su njihovi srodnici dostojno sahranjeni. Organizacija porodica nestalih RS poručuje, u tome neće učestvovati.