latinica  ћирилица
10/08/2020 |  19:36 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Nastava u školama počinje na vrijeme; predavanja za brucoše od 5. oktobra (VIDEO)

Nastava u osnovnim i srednjim školama trebalo bi da počne na vrijeme, ali na koji način i u kojem obimu još nije definisano. Što se tiče nastave za brucoše u novoj akademskoj godini, trebalo bi da počne 5. oktobra, a za starije godine početkom novembra. Studentima je omogućeno osam ispitnih rokova, od kojih su dva predviđena u oktobru.
Učenici - Foto: SRNA
UčeniciFoto: SRNA

Dosadašnja praksa nastave na daljinu, zbog pandemije, za prosvjetne radnike bila je jedino rješenje ali, kako kažu, bar neki vid povratka u učionicu potreban je za kvalitetno obrazovanje.

- Nisu sve škole iste, ne broje sve škole jednak broj đaka. Imamo područne škole, koje imaju jako malo učenika i gdje se može držati fizička distanca i uz skraćenje odmora, nastava bi se mogla odvijati i u učionicama - ističe Marina Knežević,  predsjednik Udruženja učitelja Republike Srpske.

Što se tiče naredne školske godine, cilj je da nastava počne u školskim klupama, poručuju nadležni. Direktor Pedagoškog zavoda Republike Srpske predrag Damjanović kaže da prate situaciju kada je u pitanju virus korona.

- Naš cilj je da nastava počne u školskim klupama, jer je to najprirodniji način. Međutim, pratićemo epidemiološku situaciju i ako ona bude zahtijevala dručačiji pristup, mi ćemo ga i obezbijediti  - kaže Damjanović.

Na dva javna univerziteta u Republici Srpskoj počela je priprema za odvijanje nastave u složenim uslovima.

Milan Kulić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kaže da je predloženo da dva javna Univerziteta koriste platforme koje su koristili i u ljetnom semestru, a to je gugl učionica za Univerzitet u Banjaluci i platforma nudl u Istočnom Sarajevu.

Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjaluci, ističe da će nastavnici imati obavezu da dođu u učionice i održe predavanje, a odgovarajući broj studenata će, kako kaže, moći da bude fizički prisutan dok će ostali takvu nastavu pratiti onlajn.

Kada je riječ o praktičnoj nastavi, planirano je da se ona odvija na fakultetima, pri čemu će se poštovati sve epidemiološke preporuke, ističu nadležni.