latinica  ћирилица
10/08/2020 |  20:40 ⇒ 11/08/2020 | 09:04 | Autor: sputniknews.com

Minsk: Policija upotrijebila suzavac, nastavljaju se hapšenja demonstranata (VIDEO)

Policija je upotrijebila suzavac da rastjera pripadnike opozicije koji protestuju u centru Minska, hapšenja se nastavljaju, izvještava Sputnjik.
Protesti u Bjelorusiji (foto:TUT.BY) -
Protesti u Bjelorusiji (foto:TUT.BY)

Na Kalvarijskoj ulici u centru bjeloruske prestonice okupilo se nekoliko desetina ljudi, a policija pokušava da ih rastjera. Istovremeno je u toku hapšenje pripadnika opozicije. Policijska vozila odvoze uhapšene sa lica mjesta, izvještava dopisnik Sputnjika.

Situacija je napeta i u Brestu. Tamo je policija izašla sa štitovima i sukobila se sa demonstrantima. Bačene su svijetleće granate, dok demonstranti bacaju na policiju kamenice, prazne boce i kante za smeće. Čuju se eksplozije. Narod se ne ne povlači. Policije je oko 50, a demonstranata oko 2.000. U Brest stiže policijsko pojačanje.

Ministar unutrašnjih poslova Bjelorusije Јurij Karajev je izjavio da MUP Bjelorusije neće dopustiti destabilizaciju situacije u zemlji.

- Saopštavamo da nećemo dopustiti destabilizaciju situacije u zemlji, za šta imamo dovoljno snaga i sredstava. Upozoravamo da će bilo kakvo narušavanje zakona biti zaustavljena, a krivci će snositi odgovornost prema zakonu - istakao je ministar.



Istovremeno, ruski ambasador u Bjelorusiji Dmitrij Mezencev saopštio je da su dva novinara, dopisnici lista “Dejli storm“, Anton Starkov i Dmitrij Lasenko kao i ruski novinar Semjon Pegov, koji su uhapšeni tokom protesta u Bjelorusiji, na slobodi.

Ranije je glavna urednica lista “Dejli storm“ Alena Sivkova saopštila Sputnjiku da je policija tukla novinare prilikom hapšenja.

Ranije je saopšteno da je policija počela da hapsi potencijalne učesnike protesta opozicije kod spomenika Pobjede u Minsku.

Podsjetimo, u Bjelorusiji su juče održani predsjednički izbori na kojima je pobjedu odnio predsjednik države Aleksandar Lukašenko. Nakon zatvaranja biračkih mjesta u više bjeloruskih gradova počeli su masovni protesti. Demonstranti u centru Minska postavili su barikade od kanti za smeće. Policija je na njih ispalila suzavac, vodene topove i svjetlosne granate i potisnula demonstrante iz centra grada.