latinica  ћирилица
10/08/2020 |  22:07 ⇒ 11/08/2020 | 09:03 | Autor: sputniknews.com

Srbija i Rusija traže uklanjanje ležaljki i suncobrana pored Plave grobnice

Počasni konzuli Srbije i Rusije traže da se sa ostrva Vido pod hitno ukloni plaža koja je formirana u luci, na mjestu gdje počinje prilaz Spomen-kosturnici srpskim vojnicima iz Prvog svjetskog rata. Ležaljke i suncobrane pored Plave grobnice postavio je restoran koji je u vlasništvu američkog lanca hotela.
Amerikanci na Plavoj grobnici (foto: Sputnjiku ustupio Željko Popović) -
Amerikanci na Plavoj grobnici (foto: Sputnjiku ustupio Željko Popović)

Ležaljke su postavljene u samoj luci, na mjestu gdje se iskrcavaju hodočasnici koji žele da se poklone sjenima predaka, ispod srpske i grčke zastave pored spomenika koji je srpskim stradalnicima podigao grad Kruševac, inače pobratim Krfa.

Željko Popović, predsjednik Udruženja grčko - srpskog prijateljstva, za Sputnjik objašnjava da iza ovog nečasnog gesta stoji jedini restoran na Vidu, čiji je vlasnik lanac hotela kojim upravlja američki kapital.

- Ikos je jedan od najluksuznijih hotela u cijeloj Grčkoj, on je zakupio taj restoran na ostrvu na 12 godina, ali im izgleda nije dovoljan restoran, pa bi htjeli i veći dio plaže. Uputili su zahtjev opštini Krf da zakupe obalu, 4000 kvadratnih metara obale, naravno, taj zahtjev je odbijen", kaže Popović.

On je aktivan i u Udruženju za zaštitu Vida čiji su članovi i dva bivša gradonačelnika Krfa, koji su veliki prijatelji našeg naroda, tu su i istoričari, narodni poslanici, ljudi kojima je jasan značaj ovog ostrva za Srbe.

Oni su, uz pomoć lokalnih medija, koji takođe dobro znaju šta se na ostrvu dešavao, prošle godine reagovali, kada je prethodni zakupac restorana od luke napravio plažu.

Ostrvo Vido pripada opštini Krf, na njemu ništa ne može da se kupi ili izgradi, jedino može da se iznajmi opštinska brodska linija koja na ostvro vozi hodočasnike, ali i sporni restoran, objašnjava Popović.

- Ugovor o iznajmljivanju restorana je jasan, zato Udruženje za zaštitu Vida i reaguje. U njemu stoji i da je zabranjeno puštanje glasne muzike, organizovanje svadbi i drugih veselja - kaže Popović i dodaje da je i prethodni zakupac kršio pravila.

Kada je čuo za ovaj skandal, kustos Srpske kuće na Krfu Ljubomir Saramandić odmah je reagovao, obavijstio je počasnog konzula Republike Srbije na Krfu Spirosa Neratzisa koji se pismom obratio gradonačelnici i odmah zahtijevao da se ležaljke sklone.

Konzul je u pismu objasno da su ležaljke postavljene na neprikladno mjesto i pojasnio šta ono znači za Srbe, prenosi Saramadić.

- Gradonačenica je dva puta imala sastanke sa našim najvišim državnim predstavnicima, u septembru prošle godine ovde na Krfu, a u februaru se u Beogradu srela sa ministrom Đorđevićem zaduženim za boračka pitanja. Bio sam oba puta prisutan, prva stvar koju sam sugerisao, jer sam na licu mesta već 20 godina, je da put od pristanišne luke do mauzoleja ne smije da ima zabavno - turističke sadržaje - kaže Saramandić.

Kako se pored sve brige opštine o ostvru i osjećanjima Srba koji su među najbrojnijm turistima ipak desilo da Vido asocira na turističku destinaciju, umjesto na spomen ostrvo?

Željko Popović otkriva da iza cijele priče stoji lični interes jednog odbornika u Skupštini grad Krfa.

- To je čovjek koji ima privatni biznis povezan sa spornim hotelom. Očigledno ga je novac pokrenuo da postavi ležaljke, jer o tome nije obavijestio nikoga u opštini. Kada sam im prijavio slučaj, svi su bili iznenađeni. On se inače žestoko borio da mu jedini posao bude upravo briga o Vidu, na prvom sastanku smo se razišli, upravo zbog ove teme - kaže Popović.

Priču o samovolji odbornika potvrdio nam je i Saramandić. On kaže da Srbi imaju pravo da se ljute, ali da ni jednog trenutka u ovoj krizi ne smijemo da zaboravimo da Krfljani jako dobro znaju dio istorije u kome je nastala Plava grobnica.

- Ni jedno nasilno oštećenje, a postoji desetak srpskih spomenika na Krfu, nije zabilježeno. Ni jedan grafit nije ispisan. Svi srpski spomenici tretiraju se kao dio lokalne krfske istorije. Postoji i ideja koja treba da se realizuje zajedno sa opštinom Krf, koju je korona zaustavila, da se put od luke i cio memorijalni kompleks obilježe na poseban način. Mislim da je to jedino rješenje, da onaj ko i pomisli na turističke sadržaje, shvati da to mesto nije za kupanje.

Nisu samo Srbi hodočasnici na Vidu. Pored spomenika koji je podigao Kruševac, nalazi se za Ruse važno znamenje, spomenik admiralu Fjodoru Ušakovu, jednom od najslavnijih ruskih pomorskih komandanata.

U ratu sa Napoleonom oslobodio je Krf i još šest ostrva francuske okupacije, što Krfljani nisu zaboravili.

Kako saznajemo, protestno pismo gradonačelnici Krfa tokom dana uputio je i Nikolaos Kanulas, počasni konzul Ruske Federacije na ovom ostrvu.

Sagovornici Sputnjika sigurni su da će gradonačelnica Meropi Idreu riješiti problem, jer je više puta izjavila da za njenog mandata Vido sigurno neće postati turistička destinacija.