latinica  ћирилица
11/08/2020 |  14:32 | Autor: SRNA

Advokat generala Đukića: Tužilaštvo nije ni saslušalo Zečevića

Milorad Ivošević, ovlašteni advokat generala Vojske Republike Srpske Novaka Đukića, očekuje da Tužilaštvo BiH u cijelosti sagleda krivičnu prijavu koju je njegov tim podnio protiv sudskog vještaka Berka Zečevića zbog lažnog svjedočenja u procesu "Tuzlanska kapija".
 - Foto: RTRS
Foto: RTRS

- Očekujemo da se u Tužilaštvu BiH provjere naši navodi i da se tek onda donese odluka da li će sprovoditi ili ne istragu - rekao je Ivošević Srni.

Ivošević je rekao da Tužilaštvo BiH nije uopšte uzelo u razmatranje njihovu krivičnu prijavu niti je preduzelo ijednu istražnu radnju radi utvrđivanja da li je prijava tačna ili nije tačna.

On je naveo da Tužilaštvo BiH čak nije ni saslušalo Zečevića, pitajući kako se može odlučivati da li je neko dao lažan iskaz ili nije ukoliko barem ne bude saslušan osumnjičeni.

- Tužilaštvo BiH nijednom radnjom nije odlučilo o navodima iz krivične prijave i nijednim dokazom, nego je samo slijedilo logiku presude Suda BiH po kojoj je ova pravosudna institucija "presudila ispravno" - napominje Ivošević.

Ivošević je podnio pritužbu na rješenje Tužilaštva BiH o nesprovođenju, odnosno obustavljanju istrage u predmetu "Tuzlanska kapija", protiv Berka Zečevića o davanju lažnog stručnog iskaza po osnovu stepena njegovih tada dostignutih saznanja kao i zbog nedokazanog prisustva dopusnog djelovanja Tužilaštva.

Tužilaštvo BiH je 17. jula obavijestilo Ivoševića o obustavljanju istrage protiv Zečevića protiv kojeg je njegov advokatski tim podnio krivičnu prijavu zbog lažnog svjedočenja još u maju 2016. godine.

Sud BiH pravosnažno je osudio generala Vojske Republike Srpske Novaka Đukića na 20 godina zatvora zbog stradanja civila 1995. godine u Tuzli.