latinica  ћирилица
11/08/2020 |  19:16 ⇒ 12/08/2020 | 08:55 | Autor: RTRS

Niži razredi u Srbiji idu u škole, ali sa skraćenim časovima (VIDEO)

U Srbiji je u posljednja 24 časa registrovano 235 oboljelih od virusa korona, šestoro je preminulo, dok je 91 pacijent na respiratoru. Brojke su ohrabrujuće, a vlasti u Srbiji planiraju vratiti đake u klupe u novoj školskoj godini. Predviđeno je nekoliko modela.
Učionica - Foto: RTRS
UčionicaFoto: RTRS

Ukoliko ne bude promjene u epidemiološkoj krivi do prvog septembra, nakon gotovo pola godine zazvoniće školsko zvono za đake od 1. do 4. razreda. Petaci i stariji će jedan dan u školu, drugi onlajn, za srednjoškolce i studente još se razmatra.

- Mora se ispoštuje pravilo od četiri kvadrata po jednoj osobi, te da smanjimo broj na dva odjeljenja - rekao je Mladen Šarčević, ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

Model su u ministarstvu pravili više od mjesec dana. Analiza je pokazala da 22 odsto roditelja djece do 12 godina nema mogućnost da ostane kod kuće prilikom onlajn nastave.

S druge strane, nastavnici se boje da niko nije vodio računa o njihovim mogućnostima prilikom izrade tih modela.

- Ako je nastava i u školi i onlajn, kako će isti nastavnici da predaju - pitaju se u Sindikatu prosvjete Srbije.

Roditelji će biti obavezni da đacima mjere temperaturu prije svakog polaska u školu. Obavezno je i pranje ruku i dezinfekcija nakon ulaska, te nošenje maske do samog sjedanja u klupu.

- Učenici masku mogu da skinu tek po sjedanju u klupu ali preporučujemo da se ona nosi stalno - istakao je Predrag Kon, epidemiolog.

Roditelji koji se ipak plaše da djecu šalju u školu, to nisu ni obavezni.

Nadležni kažu da je ovo najoptimalniji model, a ako ne bude funkcionisao, uvijek mogu da se vrate na punu onlajn nastavu, koja se pokazala djelotvorna.