latinica  ћирилица
11/08/2020 |  19:29 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Popovo polje: Pomen za 101 žrtvu ustaškog zločina (VIDEO)

U selu Čavaš u Popovom polju služen je parastos za 101 žrtvu masovnog pokolja u kojem su ustaše, na današnji dan 1941. godine, zvjerski poubijale gotovo svo stanovništvo sela. Meću žrtvama zločina bili su žene, starci i djeca. Riječ je o jednom od najvećih stratišta srpskog stanovništva u ovom dijelu Hercegovine.
Služen parastos  u selu Čavaš kod Trebinja - Foto: SRNA
Služen parastos u selu Čavaš kod TrebinjaFoto: SRNA

Tog avgustovskog jutra ustaše su opkolile selo i u zoru je počeo pokolj. Najstarija žrtva imala je 96 godina, a najmlađa je bila beba od svega desetak dana.

- Samo iz šire porodice Milošević, ubijeno je 54 ljudi, iz porodice Mijatović 23, Mihić 20, kao i članovi drugih porodica. Mala koja porodica ima da joj u ovom strašnom zločinu neko nije nastradao - priča Velimir Milošević iz Popovog polja.

Tijela su bacana u plitku jamu podno sela. Ekshumirana su 1956. godine i sahranjena u zajedničku kosturnicu. Ali ni tu nije bilo mira za žrtve.

Selo Čavaš ponovo je spaljeno u ljeto 1992. godine, a tada su pripadnici hrvatskih snaga srušili spomenik stradalnicima.

Svake godine potomci žrtava se okupe na današnji dan. Ove godine u manjem broju, zbog posebnih okolnosti uzrokovanih pandemijom.

- Ovdje sam inače odrasla i provela svoje djetinstvo. Ovo je jedno od najljepših i najpitomijih hercegovačkih sela. Uvijek kada ovdje dođem, uspomene se pomiješaju sa emocijama - navodi Magdalena Krulj, jedna od nekadašnjih žiteljki sela Čavaš.

Srušeni spomenik je nakon rata prenesen u manstir Tvrdoš, i sada je pokrenuta inicijativa da bude vraćen na svoje mjesto.

Mještani su sada raseljeni širom svijeta, pa u opustošenom selu, koje sada pripada federalnoj opštini Ravno, živi svega troje mještana-povratnika.

Nemaju struju, a i put je sve lošiji. Kažu, nekada pitomi Čavaš je sada gotovo izbrisano i od svih pomalo zaboravljeno selo.