latinica  ћирилица
12/08/2020 |  09:12 | Autor: SRNA

"Vojna vježba Eufora građanima ne donosi ništa, samo strah i paniku"

Analitičar za bezbjednost Slobodan Župljanin ocijenio je da vježba Eufora pod nazivom "Brzi odgovor 2020", u kojoj učestvuju i elitni padobranci iz Velike Britanije, neće donijeti ništa građanima BiH, osim izazivanja straha i panike.
Predrag Ćeranić (foto: sveosrpskoj.com) -
Predrag Ćeranić (foto: sveosrpskoj.com)

- Britanci kroz ovakve vježbe pokazuju gdje su pozicionirani na mapi - rekao je Župljanin.

Dekan na Fakultetu bezbjednosnih nauka u Banjaluci Predrag Ćeranić smatra da Britanci, iako su izašli iz EU, žele da na Balkanu kreiraju društveno-političke situacije, te da se njihova moć osjeti i u institucijama BiH.

- Britanci imaju to prikriveno djelovanje u Sarajevu, preko svojih agenata, a kada zatreba jača podrška, onda su tu i sa vježbama - rekao je Ćeranić za Večernje novosti.

Euforova vježba "Brzi odgovor 2020" ovog mjeseca biće održana u cijeloj BiH, u tijesnoj saradnji sa lokalnim vlastima, agencijama za sprovođenje zakona i Oružanim snagama BiH.

Svrha vježbe je, kako je najavljeno, da provjeri i pokaže sposobnost Eufora da brzo dobije pojačanja i rasporede snage kako bi garantovao nastavak sigurnosti i stabilnosti.

U vježbi učestvuju stalne multinacionalne snage Eufora i snage za brzu reakciju iz Bugarske, Grčke, Mađarske, Italije, Rumunije i Velike Britanije, čime će Eufor imati najbrojnije vojno prisustvo u BiH.

Početkom sedmice na aerodrom u Sarajevu sletio je avion sa dijelom opreme, kao i vojnici iz Velike Britanije i pripadnici Kraljevske ratne mornarice, te specijalna vozila.