latinica  ћирилица
12/08/2020 |  11:32 ⇒ 11:48 | Autor: SRNA

Beogradu je uspjeh Srpske važan kao i napredak Srbije

Poslanik SNS-a u Skupštini Srbije Milimir Vujadinović izjavio je da je vlastima u Beogradu uspjeh Republike Srpske jednako važan kao i napredak Srbije.
Milimir Vujadinović (Foto:Magločistač) -
Milimir Vujadinović (Foto:Magločistač)

- Ulaganje Srbije i srpskih vlasti u Republiku Srpsku je nešto što je postalo uobičajeno i odavno smo prešli crtu te deklarativne podrške. Danas stvari stoje tako da je Srbija u posljednje tri-četiri godine uložila više od 100 miliona KM u projekte širom Srpske - rekao je Vujadinović, koji je jedini Hercegovac u najvišem zakonodavnom tijelu Srbije.

On je naveo da ne postoji ni jedna lokalna samouprava u kojoj Srbija nije finansirala neki projekat i to od nekoliko stotina hiljada KM, pa čak i do nekoliko miliona KM.

Vujadinović u intervjuu za Top portal navodi da pomoć Republici Srpskoj istovremeno znači i pomoć BiH, te da pomoć srpskim državljanima i sunarodnicima ni na koji način nije usmjerena protiv BiH i svih drugih koji u njoj žive.

- Siguran sam da će Srbija nastaviti investicioni ciklus preko Drine i u budućnosti, uostalom i predsjednik Aleksandar Vučić je nedavno već i najavio ozbiljne projekte koji uključuju izgradnju auto-puta od Sremske Rače do Bijeljine, aerodroma u Trebinju, ali ne treba zaboraviti da je auto-put koji se gradi ka Požegi i dalje ka Zlatiboru i Višegradu strateški važan i za Republiku Srpsku i za naš narod u Crnoj Gori - ističe Vujadinović.

On ističe da je povezivanje regiona, pogotovo ekonomsko, preduslov razvoja i da je inicijativa "mali šengen" koju je pokrenuo Vučić jedna od najvažnijih u regionu.

- Bilo bi od krucijalne važnosti, i za Republiku Srpsku i BiH da se toj inicijativi pridruže. Vučić zagovara jedinstveni ekonomski prostor na Balkanu i to je samo po sebi najveći prilog miru i stabilnosti. Ukoliko svi budu svjesni važnosti ove inicijative, šanse za napredak su nam zaista velike, u suprotnom dugo ćemo se mučiti sami sa sobom. Srbija je pružila svoju ruku, sve je na ostalima - ističe Vujadinović.

On ističe da je najvažnije da Srbi preko Drine ostanu jedinstveni oko najvažnijih nacionalnih i identitetskih pitanja.

- Ukoliko oko toga ostanu jedinstveni i prepoznaju neke tuđe uticaje koji veoma često nisu dobronamjerni, siguran sam i u njihovu postojanost i u postojanost Republike Srpske. Sa druge strane, jaka država Srbija će uvijek biti garant njihovog napretka i postojanja jer je to i njena obaveza. To naravno ne znači isključivanje dobrih odnosa sa našim komšijama Bošnjacima i Hrvatima i negiranja svih zakonskih i ustavnih okvira BiH - istakao je Vujadinović.