latinica  ћирилица
12/08/2020 |  12:47 | Autor: SRNA

Tiodorović: Ove sedmice o obaveznom testu i izolaciji

Krizni štab za borbu protiv virusa korona Vlade Srbije razmatraće ove sedmice uvođenje obaveznog PCR testa i izolacije za strane državljane koji dolaze u Srbiju, rekao je danas epidemilog Branislav Tiodorović.

- Moraćemo to da uradimo, ali tek na osnovu sagledavanja epidemiološke situacije zemalja oko nas. Dileme nema mnogo za Brazil i Indiju, ali moramo imati dobru procjenu za evropske zemlje - naveo je Tiodorović.

On je objasnio da u Srbiji bolju epidemiološku situaciju nego prije mjesec dana treba očuvati, te da se zato planira uvođenje obaveznog PCR testa i izolacija od 14 dana za strance koji dolaze u Srbiju.

- Tu odluku ćemo donijeti u narednih nekoliko dana. O tome smo već razgovarali, ali nismo precizirali na koje zemlje će se ta mjera odnositi - rekao je Tiodorović.

On je za Tanjug naveo da se za strance uvodi mjera obaveznog negativnog PCR testa, ne starijeg od 72 sata i mjera izolacije od 14 dana.

- Trenutno smo otvoreni prema cijelom svijetu. Moramo paziti i na Јužnu Ameriku, dio Azije, pa i na SAD. Moramo jasno da kažemo na koje zemlje se odnosi obavezan test, a sa kojim zemljama će ostati kao i do sad - rekao je Tiodorović.

On je dodao da je važno da se održe i ekonomske veze, promet ljudi i robe, ali da se mora voditi računa i o epidemiološkoj situaciji.