latinica  ћирилица
12/08/2020 |  12:58 ⇒ 19:59 | Autor: RTRS

Radojičić proglasio pobjednika; Pogledajte kako će izgledati nova dvorana (FOTO/VIDEO)

Arhitektonski tim iz Beograda pobjednik je međunarodnog konkursa za idejno rješenje buduće multifunkcionalne dvorane/ kongresnog centra, u konkurenciji od 110 prijavljenih rješenja iz cijelog svijeta, saopštio je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić tokom današnjeg predstavljanja pobjedničkog rješenja buduće kongresne dvorane.
Projekat nove dvorane u Banjaluci (Foto: banjaluka.rs.ba) -
Projekat nove dvorane u Banjaluci (Foto: banjaluka.rs.ba)

Po broju prijavljenih radova, ovo je najveći međunarodni konkurs u novijoj istoriji Banjaluke.

Predstavljajući izabrano rješenje, koje će biti nagrađeno sa 30.000 evra, Radojičić je istakao da Banjaluka dobija novi multifunkcionali kongresno-konferencijsko-koncertni centar i time još jedan simbol 21. vijeka.

- Ovaj sadržaj u konkurenciji 110 radova arhitekata iz 38 država zavrijedio je konačnu ocjenu konkrusne komisije za pobjedu – rekao je Radojičić.

On je naglasio da će, izgradnjom ovog objekta, Banjaluka dobiti jedan od svojih budućih simbola, te da će, svojim arhitektonskim rješenjem, biti jedinstven i prepoznatljiv.

Prema njegovim riječima, nakon izbora idejnog rješenja, ući će se u izradu glavnog projekta, a uporedo sa tim sklapaće se i finansijska konstrukcija za izgradnju buduće dvorane.

Gradski arhitekta Ivan Rašković kazao je da je pobjedničko rješenje izabrano u izuzeteno oštroj konkurenciji odličnih arhitektonskih rješenja.

- U pobjedničkom radu, uz atraktivan vizuelni izgled, sadržaji su postavljeni po vertikali, a u samom vrhu objekta planirana je koncertna dvorana – rekao je Rašković.

Kako je pojasnio, tri su glavne namjene ovog multifunkcionalnog objekta – jezgro tog sadržaja je koncertna dvorana od 1.500 mjesta, koja će uz prioritenu namjenu, služiti i za razne kongrese i sastanke. Zatim, sadržavaće pozorišnu salu do 700 mjesta, prostor za filharmoniju i dopunski sadržaji poput ugostiteljstva.

Prvonagrađeno rješenje djelo je arhitektonskog tima iz Beograda u sljedećem sastavu: Miloš Јokić, Nenad Stijović, Nikola Gjorgjievski, Stefan Ilić, konsultant Miodrag Grbić i saradnici Stefan Danilović, Јovana Kovačević, Јelena Zlatanović i Tijana Mačkić.

Drugu nagradu osvojio je autorski tim zagrebačkog arhitektonski biro "BIRO space society" u sastavu: Hrvoje Arbanas, Saša Košuta, Mario Kralj, Dora Lončarić i Vana Pavlić.

Treća nagrada ide u ruke auroskom timu iz Beograda u sastavu: Slađana Milivojević, Milan Đurić, Dejan Miletić, Aleksandru Vuja, Predrag Živković, Selma Lazović, Milena Dimitrić, Saša Dimitrić, i Tihomir Dičić.Prezentacija, Foto: Screenshot

Pored njih, komisija je, zbog značajnih ahitektonskih dostignuća, pohvalila šest radova koji su djelo arhitekata iz Španije, SAD-a, Јapana, Indonezije i Crne Gore.

U radu komisije, koja je izabrala nagrađene radove, učestvovao je jedan od najpoznatijih evropskih arhitekata današnjice – profesor Boris Podreka.

Projekat nove dvorane u Banjaluci (Foto: banjaluka.rs.ba)

Pored njega, u radu komisije učestvovali su i: Vladan Đokić, dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, Igor Radojičić, gradonačelnik, Ivan Rašković, gradski arhitekta, Miomir Mijić, profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, te arhitekte Sanela Kecman i Nevena Predojević.

Zbog velikog broja prijavljenih radova, pobjednici su izabrani poslije šest krugova odlučivanja, a samo žiriranje trajalo je više od dva mjeseca.

Konkurs je raspisan u decembru prošle godine.