latinica  ћирилица
12/08/2020 |  13:52 ⇒ 19:10 | Autor: Nezavisne

Cikotić: Sedam prioriteta i 21 mjera u upravljanju migrantskom krizom

Plan upravljanja migrantskom krizom u BiH sadrži sedam priroteta, 21 mjeru i 116 aktivnosti, izjavio je Selmo Cikotić, ministar bezbjednosti u SM nakon što je danas završio radnu posjetu Unsko-sanskom kantonu.
Migranti u Velikoj Kladuši - Foto: Facebook
Migranti u Velikoj KladušiFoto: Facebook

Cikotić je juče boravio na području Bihaća, gdje je o eskalaciji migrantske krize razgovarao sa kantonalnim i lokalnim zvaničnicima, te obišao kamp Lipa, a danas je boravio u Velikoj Kladuši, gdje je održao sastanak sa opštinskim vlastima i posjetio migrantski centar Miral.

- Poslije ove posjete jasnija mi je situacija na području Unsko-sanskog kantona. Dogovorili smo određene mehanizme i konkretniju i efikasniju saradnju lokalnih i kantonalnih vlasti sa bh. institucijama kako bi građani osjetili veći stepen bezbjednosti - rekao je Cikotić.

On je dodao kako je cilj da se u budućnosti migrantskom krizom upravlja sa bh. nivoa i da se tako rasterete kantonalne vlasti. Istakao je kako nema mađioničarski štapić i da će se rezultati budućih aktivnosti oko prevencije migrantske krize osjetiti tek za izvjesno vreijeme.

Prema njegovim riječima, jedan od priorieta biće pojačana kontrola istočne granice kako bi se kontrolisao i smanjio ulazak migranata na područje BiH iz pravca Srbije i Crne Gore.

- Nastojaćemo da iz domaćih i međunarodnih fondova povećamo ukupan iznos budžetskih sredstava za ove aktivnosti, probaćemo da popravimo kooridnaciju između policijskih agencija u BiH koje nedovoljno sarađuju, kako bi se teret migrantske krize rješavao na teritoriji čitave BiH. Takođe, uvešćemo i sistem kontrole svih institucija koje su odgovorne za ovo pitanje kako bi se sankcionisao nerad i neodgovornost - istakao je Cikotić.

Prema njegovim riječima, periodično će se vršiti ažuriranje ovog plana kako bi se pratio intenzitet i stepen realizovanih aktivnosti.

- Imamo obećanje Evropske unije da će podržati opremanje i obuku bh. institucija koje su zadužene za kontrolu granice, tako da očekujemo pomoć s te strane. Međutim, smatram da i mi sami imamo još puno kapaciteta koje možemo iskoristiti - rekao je Cikotić.