latinica  ћирилица
12/08/2020 |  15:37 ⇒ 19:52 | Autor: RTRS

Dodik: Ekonomska situacija u Srpskoj stabilna (VIDEO)

Osim stabilnosti zdravstvenog sistema u Republici Srpskoj sada je ključna i stabilnost ekonomskih prilika, zaključak je proširene sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

U najvećoj stranci u Srpskoj zadovoljni su trenutnim pokazateljima, iako je došlo do pada BDP-a i naplate prihoda u budžetu.

Pozitivna nula, takva su očekivanja SNSD-a od ekonomije Srpske u doba pandemije. Nakon rasta od 1,4% u prvom kvartalu i negativnih prognoza Svjetske banke, do kraja godine očekuju da stopa bude oko pozitivne nule.

Koliko ekonomija trpi, kaže Milorad Dodik, vidi se i po prihodima od direktnih i indirektnih poreza, čija je naplata manja za 6,5 odsto, odnosno za oko 130 miliona maraka. Dio minusa umanjen je i sredstvima MMF-a.

Gubici se nastoje nadoknaditi sredstvima Kompenzacionog, ali i Garantnog fonda.

Ovaj drugi, ključan je jer privredi, putem povoljnih kreditnih linija, na raspolaganje stavlja oko 238 miliona maraka. U SNSD-u su zadovoljni stanjem na tržištu rada.

Iako je oko 10.400 radnika ostalo bez posla, istovremeno je oko 9.200 novozaposlenih, pa se, kažu, može smatrati da je veliki dio radnih mjesta sačuvan.

 

U SNSD-u garantuju i da za isplate plata i penzija do kraja godine ima dovoljno sredstava, kao i za izvršenje obaveza iz agrarnog budžeta koji je proširen i posljednjom odlukom o otkupu 20 hiljada tona povrća, te svinja i tovne junadi.

Nezaobilazna tema Izvršnog komiteta, bili su i predstojeći izbori. Rok za prijavu kandidata i izbornih lista ističe u ponedjeljak, a u najvećoj stranci u Srpskoj kažu, liste za 63 opštine u Srpskoj i 23 opštine u Federaciji i Brčko distriktu gotovo u potpunosti su spremne.

U pet lokalnih zajednica podržaće kandidate iz stranaka sa kojima su u koaliciji.