latinica  ћирилица
12/08/2020 |  19:13 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

Prijedor: Izgradnjom hladnjače, biće riješen dugogodišnji problem voćara (VIDEO)

Kroz Finansijski mehanizam za održivi i integrisani lokalni razvoj, Investiciono-razvojna banka Republike Srpske za grad Prijedor, obezbijedila je 100.000 KM, bespovratnih sredstava.
Hala - Foto: RTRS
HalaFoto: RTRS

Namijenjena su za pomoć izgradnji regionalne hladnjače u Omarskoj, koja će služiti za skladištenje voćarskih i povrtarskih kultura. Realizacijom ovog projekta, poljoprivrednicima će biti omogućena veća konkurentnost na tržištu.

Izgradnjom hladnjače, biće riješen dugogodišnji problem prijedorskih voćara, koji će na ovaj način biti konkurentni na tržištu.

- Najprije će doprinijeti da ovo voćara što je ostalo, ostane da se bavi proizvodnjom. Mi zadnjih godina imamo situaciju da je većina ljudi odustala od voćarske proizvodnje - kaže Mladen Marijanović, predsjednik Udruženja voćara Grada Prijedor.

U izgradnju objekta do sada je uloženo 196.000 KM, dok će u drugoj fazi biti utrošeno još 70.000.

Sredstva, obezbijeđena za izgradnju, pozicioniraće Prijedor kao regionalnog lidera u ovoj oblasti. Uz sredstva IRB-a, projekat se realizuje sufinansiranjem Grada Prijedora.

- Za nas, naše voćare i povrtlare u Prijedoru, vrlo značajan projekat, i jedan novi model podrške razvoju poljoprivrede. Radi se o još jednom projekatu koji podržava IRB - rekao je Mišo Reljić, savjetnik gradonačelnika Prijedora za poslove ekonomskog razvoja.

Dražen Vrhovac, v.d. direktora IRB-a Republike Srpske ističe da je prije pet godina bio u lokalnoj samoupravi kao odbornik, i kako kaže, predložio ovaj projekat da uđe u budžet Grada, za šta je dobio podršku.

- Ovom prilikom imam čast da potpišem ugovor sa Gradom Prijedorom - dodao je Vrhovac.

Finansijski mehanizam, predstavlja projekat koji Investiciono-razvojna banka Srpske, realizuje sa svojim partnerima – ministarstvima finansija, uprave i lokalne samouprave, UNDP-em, i ambasadom Republike Švajcarske.