latinica  ћирилица
12/08/2020 |  19:15 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

"Uživaj u Sarajevsko-romanijskoj regiji"

"Uživaj u Sarajevsko-romanijskoj regiji" - naziv je projekta usmjerenog na kreiranje novih turističkih proizvoda na području opština Pale, Sokolac i Istočni Stari Grad.
Turistička ponuda Sarajevsko-romanijske regije - Foto: RTRS
Turistička ponuda Sarajevsko-romanijske regijeFoto: RTRS

U narednih 18 mjeseci, projekat vrijedan 505.000 maraka koji finansira EU, obuhvatiće izgradnju novih adrenalinskih sadržaja, koji će ljetnu turističku ponudu Istočnog Sarajeva učiniti sadržajnijom.

Aktivnosti projekta bazirane su na opremanju lokacija koje nisu dovoljno iskorištene i promovisane, a nalaze se na tzv. zelenoj liniji dvije dinarike.

- Konkretno lokalitet Romanija Crvene stijene, Brus i dio Pala gdje ćemo spojiti dvije pećine Orlovaču i Novaku pećinu,spojićemo dva planinarska doma to su Crvene stijene i Stajna - rekao je Igor Tošić direktor TO Јahorina – Grad Istočno Sarajevo.

Upravo na lokalitetu Brusa, u Istočnom Starom Gradu, planirano je uspostavljanje balona na vezni let - adrenalinski sadržaj kakav još nije viđen na ovim prostorima. Opština Pale i svi njeni stanovnici imaju poseban razlog za zadovoljstvo, jer se veći dio projekta realizuje upravo na području ove lokalne zajednice.

- Imaćemo prvi u BiH, a sigurno i u regionu ovaj balon na vezani let i ponosni smo na sadržaje koji će biti tu implementirani - istakla je Bojana Šarović portparolka opštine Istočni Stari grad.

Boško Јugović načelnik opštine Pale rekao je da će Romanija kao planina imati na svom dijelu stazu između planinarskog doma Stajna i planinarskog doma na Crvenim stijenama.

- Imaćemo direktne i indirektne koristi od svega toga - dodao je Јugović.

Cilj ovog projekta je i jačanje kapaciteta mikro, malih i srednjih preduzeća, ali i povećanje zaposlenosti na području Sarajevsko-romanijske regije.

- Izlazak na tržište sa tim paketima ćemo ostvariti kroz saradnju sa turističkim agencijama koje su zakonom definisane za prodaju tur paketa i kroz android aplikaciju gdje će najveću korist imati mala i srednja preduzeća jer ćemo obuhvatiti njihovu kompletnu turističku ponudu - naglasila je Mladenka Pandurević Gradska razvojna agencija Istočno Sarajevo.

Projekat realizuju Turistička organizacija Јahorina, Gradska razvojna agencija, Privredna komora Republike Srpske i privredni subjekat "Stanišić" iz Pala.