latinica  ћирилица
12/08/2020 |  19:24 | Autor: RTRS

Banjaluka dobija pametno autobusko stajalište

Gradska razvojna agencija Banjaluka relizovaće projekat pametnog autobuskog stajališta sa info turističkim displejem.
Gradski prevoz (foto: Grad Banjaluka) -
Gradski prevoz (foto: Grad Banjaluka)

Stajalište će se nalaziti u naselju Lazarevo na autobuskom okretištu u blizini Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović".

– Ovo će biti prvo rješenje pametnog autobuskog stajališta u Banjaluci i ono treba da omogući pristup podacima o dolasku i odlasku autobusa, omogući punjenje mobilnih uređaja, obezbijedi pristup besplatnom internetu, korištenje bike–sharing sistema, kao i da obavještava o meteorološkim prilikama u gradu – saopšteno je iz ove agencije.

Objasnili su da se ovaj projekat pod nazivom “Poboljšanje turističkih, saobraćajnih i ostalih usluga kroz razvoj pametnog autobuskog stajališta sa info turističkim displejem“, u vrijednosti od 49.150 KM bez PDV finasira putem na javnog poziva Grada Banjaluka i UNDP – Future City Innovation Challenge.

Napomenuli su da je ovo rješenje izabrano kao jedno od 10 projekata koji će se finansirati iz tih izvora.

– Osim ovog projekta, Gradska razvojna agencija je partner na još dva projekta koja su odobrena za finansiranje, a to su: “Detekcija opasnih uslova na saobraćajnicama“ i “Zvučni semafori za slobodno kretanje i bolju sigurnost u saobraćaju“ -precizirali su u ovoj agenciji.