latinica  ћирилица
12/08/2020 |  20:38 | Autor: sputniknews.com

Asad otkrio kako će Sirija odgovoriti na američke sankcije

Posljednje jednostrane sankcije SAD protiv Sirije u okviru zakona "Cezar" nastavak su dugogodišnje blokade, a odgovor na to treba da bude rast proizvodnje i samostalno zadovoljavanje potreba zemlje, rekao je predsjednik Sirije Bašar Asad.
Bašar el Asad - Foto: RTRS
Bašar el AsadFoto: RTRS

- Zakon 'Cezar' nije izuzetak i ne razlikuje se od onoga što mu je prethodilo u fazama blokade, koja nanosi veliku štetu sirijskom narodu...Efikasan odgovor na blokadu treba da bude rast proizvodnje i fokusiranje na samostalnom zadovoljavanju potreba zemlje - rekao je Asad.

Prema njegovim riječima, "Americi je neophodno prisustvo DAEŠ-a u regionu", a zakonom "Cezar" izražavaju svoju podršku teroristima.

Govoreći o mjerama za spas nacionalne valute, Asad je istakao da sirijska vlast "ima netradicionalno rješenje" o kome je još rano govoriti.

- Moramo ukloniti prepreke za investiranje. Neophodno je podržati male investicije - rekao je predsednik Sirije.

Asad je istakao da je poljoprivreda u trenutnoj situaciji najmoćnije sredstvo za podršku sirijske ekojnomije.

- Zbog toga je neophodno razvijati proizvodnju, kako bi se smanjio uvoz - istakao je Asad.

Krajem 2019. godine predsjednik SAD Donald Tramp potpisao je zakon, poznat pod imenom" Cezar". Sankcije su stupile na snagu 1. juna i dotakle su praktično sve sektore ekonomije Sirije. Sankcioni spisak je bio proširen 17. juna. Pod restriktivne mjere se našlo 14 osoba, uključujući suprugu predsjednika Sirije Asmu Asad i njenu sestru Bušru, kao i 21 organizaciju. Kasnije su sankcije uvedene i protiv sina lidera Sirije.