latinica  ћирилица
13/08/2020 |  11:25 ⇒ 12:58 | Autor: SRNA

Prolongirati iznošenje žalbi zbog zdravstvenog stanja generala Mladića

Odbrana generala Ratka Mladića očekuje da Haški tribunal prolongira iznošenje usmene žalbe odbrane na prvostepenu presudu, zakazano za 24. i 25. avgust, zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja, rekao je danas Darko Mladić, sin generala Mladića.
Ratko Mladić (Foto: screenshot) -
Ratko Mladić (Foto: screenshot)

Darko Mladić je istakao da odbrana i porodica očekuju i da Haški tribunal dozvoli međunarodnom timu ljekara da posjeti i pregleda njegovog oca.

- Očekujemo prvo da Vijeće usvoji našu žalbu i da se 24. i 25. avgusta uopšte ne desi, odnosno da se prolongira ta usmena žalba pošto nije utvrđeno da li je general Mladić procesno sposoban i drugo, jer ne postoje elementarni i pravni uslovi da se suđenje nastavi - rekao je on za televiziju "Hepi".

Darko Mladić je istakao da porodica i odbrana očekuju i da dobiju rješenje u kome će Haški sud da naloži da se omogući da medicinski tim što prije dođe i utvrdi procesnu sposobnost generala Mladića.

- Imamo tim koji je sastavljen od međunarodnih, veoma referentnih ljekara koji su već ozbiljno i stručno kritikovali rad medicinske službe /Haškog suda/ i gdje su naveli u nizu tačaka gde se sve krši /pravo na/ liječenje generala Mladića - rekao je generalov sin.

Prema njegovim riječima, zdravstveno stanje njegovog oca samo treba da se "evidentira".

- Mi ne tražimo ništa osim da ti referentni ljekari urade svoj posao i ne vidimo ništa loše u tome jer smatramo da bi to bila i pomoć medicinskom timu /Haškog tribunala/ koji ne bi branio da dođu /međunarodni ljekari/ i ne bi se suprotstavljali toliko kada ne bi imali šta da kriju - istakao je Mladić.

On je napomenuo i da su u Haškom tribunalu mjere koje su bile uvedene zbog virusa korona "sada olabavljene".

Mladić je rekao da njegovog oca može da posjeti frizer i tehničko osoblje u vezi sa komunikacijama, ali ne i međunarodni tim ljekara i upitao zašto je tako.

On je naveo da je odbrana tražila da usmeno izošenje žalbi krajem avgusta bude odgođeno jer nema pravnih i tehničkih mogućnosti da se održi niti general Ratko Mladić može da se priprema sa advokatom.

Darko Mladić je rekao da nikada nijedan predmet tog nivoa u Haškom tribunalu nije vođen potpuno virtuelno.

On je podsjetio i da je odbrana pokrenula pitanje procesne sposobnosti generala Mladića, te kritikovao medicinskog oficira iz Haškog suda.

- Glavni medicinski oficir koji je sastavio /raniji/ izveštaj umjesto ljekarskih tema iznosi svoje stavove i mišljenje, što apsolutno nije njegov posao...i medicinski izvšetaj ne odgovrara stvaranom stanju niti onome šta on /general Ratko Mladić/ govori kako se osjeća - rekao je Mladić.

On je ponovio da njegovog oca u Haškom tribunalu apsolutno neadekvatno liječe i predstavljaju da je dovoljno zdrav da bi mu se sudilo.

- Mi smatramo da je on životno ugrožen i smatramo da nije sposoban za suđenje - rekao je Darko Mladić.

Rasprava o žalbama na prvostepenu presudu generalu Ratku Mladiću, nepravosnažno osuđenom na doživotni zatvor, zakazana je za 24. i 25. avgust.