latinica  ћирилица
13/08/2020 |  11:45 | Autor: SRNA

Dačić: Politika Prištine zasnovana na lažima

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Priština ne želi kompromis i da je njena politika u pregovorima o Kosovu i Metohiji zasnovana na lažima.

- Priština ne samo da ne želi kompromis, nego lažu. Cijela im je politika zasnovana na lažima. Oni nešto potpišu i onda ne žele da to sprovedu, kao što je slučaj sa Briselskim sporazumom i zajednicom srpskih opština - rekao je Dačić za televiziju "Prva".

Komentarišući izjavu Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja da su pregovori o Kosovu i Metohiji neizvjesni, Dačić je rekao da su neizvjesne okolnosti pod kojima se odigravaju.

- Mi smo imali situaciju koja je zatečena nepovoljna kada smo sa dijalogom počeli. Sada smo preokrenuli poziciju, ponovo se nalazimo u situaciji kada se govori o potrebi političkog rješenja, za razliku od tog vremena kada se govorilo da je to gotovo. To je posljedica popravljenog položaja Srbije - naveo je Dačić.

On je podsjetio da je Srbija prije osam godina bila u izuzetno nepovoljnom položaju, ali je zatim uspjela da preokrene situaciju, pa je 18 zemalja povuklo priznanje samoproglašenog Kosova.

Dačić je napomenuo da se postavlja pitanje svrsishodnosti dijaloga.

- Oni računaju da je Srbija slaba kao nekada i da će morati da prihvati nešto pod pritiskom. Zato im smeta jaka Srbija - kaže Dačić.

On je istakao da je Srbija prihvatila zahtjev specijalnog izaslanika američkog predsjednika Ričarda Grenela za obustavljanja kampanje povlačenja priznanja samoproglašenog Kosova, ali da će nastaviti sa kampanjom ukoliko bude pokušaja da se Priština priključi međunarodnim organizacijama ili još neko prizna njenu jednostrano proglašenu nezavisnost.