latinica  ћирилица
13/08/2020 |  14:09 ⇒ 14:11 | Autor: SRNA

Uspješna proizvodna godina

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas u Bijeljini da će Republika Srpska imati uspješnu prizvodnu godinu, ističući da je to dobro, imajući u vidu krizu izazvanu epidemijom virusa korona.
Poljoprivreda - Foto: RTRS
PoljoprivredaFoto: RTRS

- Možda u zadnjih 10 godina nismo imali ovako rekordu godinu. Imali smo rekordne prinose pšenice, ječma, tih ozimih kultura. Pošto nemamo problema u proizvodnji proljetnih kultura – kukuruz i soju kao najvažnije kulture - rekao je Pašalić, nakon što je sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem posjetio preduzeće "Sava Semberija" i razgovarao sa njegovim direktorom Stevom Filipovićem.

On je naveo da u avgustu nije bilo suše, tako da Republika Srpska može da bude zadovoljna stanjem u ovom sektoru, te dodao da su u ovoj godini proizvedeni viškovi, za koje je rekao da će biti problem njihovog zbrinjavanja jer je smanjena potrošnja.

- Dobro je da je riječ o proizvodima dobrog kvaliteta, tako da se ti viškovi mogu zbrinuti kroz pijace, odnosno prodaju u svježem stanju, ali i kroz preradu - naglasio je Pašalić i dodao da je ovo dobar primjer kako zajedno Vlada i prerađivački kapaciteti mogu da obezbijede da viškovi budu prerađeni i pretvoreni u proizvod koji nije kvarljiv.

Prema njegovim riječima, postignut je dogovor sa "Savom", ali i banjalučkom firmom "Vitaminka" i nekoliko manjih prerađivača da prerade te viškove poljoprivrednih proizvoda.

Govoreći o prinosima pšenice, Pašalić je rekao da oni iznose skoro sedam tona, da je pšenica dobrog kvaliteta, tako da postoji zainteresovanost, kako domaćih mlinova, tako i firmi iz Turske.

Prema njegovim riječima, već su prve količine pšenice krenule za Tursku, sa relativno dobrom cijenom, tako da proizvođači kalkulišu – da sačekaju neko vrijeme, sa većom cijenom ili da se oslobode zaliha.

- To je na njima. Mi smo pripremili 3,9 miliona KM za ovogodišnju premiju za pšenicu i iznosi 300 KM po hektaru. Očekujemo da bi do kraja avgusta mogli da isplatimo ta sredstva - rekao je Pašalić i naglasio da situacija sa virusom korona nije poremetila dinamiku isplate podsticaja.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede isplatilo je sve svoje obaveze iz prošle godine.

- Nikada nismo imali ovako dobru dinamiku isplate. Isplatili smo sve obaveze iz ove godine, oko 27 miliona KM, tako da u budućem periodu neće biti problema - rekao je Pašalić i dodao da se sve ove mjere finansiraju mimo agrarnog budžeta, koji ostaje 75 miliona KM.

On je naglasio da se iz Kompenzacionog fonda obezbjeđuje dodatnih pet miliona KM za mehanizaciju, dodatnih tri miliona KM za otkup junadi, dva miliona KM za povrće, te najavio još neke dodatne mjere.

Kada je riječ o intervenciji u proizvodnji mesa, Pašalić je naveo da postoji dobar odziv i proizvođača i prerađivača, te naglasio da će Ministarstvo intervenisati tako što će podržati mesoprerađivače da otkupe 6.000 domaćih junadi i 10.000 svinja.

- Vode se i neke aktivnosti na nivou BiH, u smislu smanjenja uvoza. Imamo informaciju da su naši partneri iz Turske prisutni u Srbiji i mi očekujemo njihov dolazak u BiH naredne sedmice i može se desiti da se ova naša mjera dobro uklopi sa početkom izvoza junetine u Tursku - istakao je ministar poljoprivrede, te dodao da se očekuje stabilizacija u narednom periodu.