latinica  ћирилица
13/08/2020 |  14:44 | Autor: RTRS

"Muzika i slikarstvo na trgovima Banjaluke"

U okviru turističke ponude grada Banjaluka, Gradski tamburaški orkestar realizovaće projekat "Muzika i slikarstvo na trgovima Banjaluke", pod nazivom "Art is a Melody of Life".
Banjaluka (Foto: banjaluka.rs.ba) -
Banjaluka (Foto: banjaluka.rs.ba)

Cilj projekta, čija realizacija počinje 15. avgusta, je da u direktnoj komunikaciji publike i umjetnika predstavi dio kulturnih i umjetničkih potencijale Banjaluke, koja je u regionu prepoznatljiva kao grad tambure i tamburaške muzike, kao i grad u kojem su ponikli mnogi poznati i proslavljeni likovni stvaraoci.

Manifestacija pruža priliku mladim umjetnicima da stvaraju djela u ambijentalnim uslovima i pred publikom.

Manifestaciju čine dvije, naoko odvojene komponente - muzika i slikarstvo. Prva je cjelovečernji koncert Gradskog tamburaškog orkestra, koji se odvija na otvorenom prostoru i gdje publika nema rezervisano mjesto za praćenje koncerta, već se slobodno kreće u prostoru.

Zbog specifičnog, otvorenog prostora u centru grada, teško bi bilo zadržati pažnju publike tokom dva sata, koliko je predviđeno trajanje koncerta. Iz tog razloga, projektom je predviđeno prisutvo slikara koji na licu mjesta, u ambijentu gradskog trga i uz zvuke muzike, stvaraju nova umjetnička djela. Pored toga, oni izlažu svoja djela koja su nastala u ranijem periodu, čime gradski trg dobija privid slikarskog ateljea - galerije na otvorenom prostoru.

Prvi od tri ciklusa biće održan 15. avgusta na prostoru između Gospodske ulice i Trga Bana Milosavljevića, sa početkom u 18.00 časova. Naredna dva ciklusa planirana su za 6. i 19. septembar.