latinica  ћирилица
13/08/2020 |  15:20 ⇒ 16:25 | Autor: SRNA

Sastanak Viškovića i Matića u "Alumini"

U kompaniji "Alumina" u Zvorniku počeli su razgovori premijera Republike Srpske Radovana Viškovića i predsjednika Upravnog odbora ovog privednog društva Mila Matića i menadžmenta.
Sastanak u Alumini - Foto: RTRS
Sastanak u AluminiFoto: RTRS

Višković i Matić će, nakon razgovora, obići pogon za proizvodnju fino precitipiranih hidrata, u koji je uloženo oko 30 miliona KM.

Projekat izgradnje ovog pogona počeo je da se realizuje krajem 2016. godine i u posljednje tri godine ovo je jedna od najvažnijih investicija u "Alumini".

Građevinski kompleks obuhvata oko 10.000 metara kvadratnih korisnog prostora na kome je instalisana tehnološka oprema.

Kompanija "Alumina" sa proizvodnjom fino precipitiranih hidrata, od druge polovine 2017. godine zaokoračila je na inostrano tržište sa kapacitetom od 10.000 tona.

Projekat je realizovan u više faza. Završetkom faze "3-b", u aprilu ove godine, stvoreni su uslovi za godišnju proizvodnju od 60.000 tona fino precitipiranih hidrata.

Realizacijom projekta izgradnje pogona za proizvodnju fino precitipiranih hidrata stvorena je nova proizvodna vrijednos koja će obezbijediti bolju tržišnu poziciju i progres kompaniji "Alumina".

Precitipirani hidrati se koriste uglavnom u proizvodnji elektroenergetskih kablova, što je i osnovna primjena, te za proizvodnju nekih gumenih i plastičnih materijala, kao dodatak ostalim komponenetama.