latinica  ћирилица
13/08/2020 |  19:04 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Najviše zaraženih u Palama i Bijeljini (FOTO/VIDEO)

U posljednja 24 časa još dvije osobe preminule su od posljedica infekcije virusom korona. Riječ je o muškarcu i ženi starije životne dobi iz Banjaluke i Brčkog.
Virus korona -
Virus korona

Nastavlja se i povećanje broja pozitivnih. U laboratorijama u Srpskoj testirane su 504 osobe, a virus je potvrđen kod 79 ljudi. Najveći broj pozitivnih i dalje se dovodi u vezu sa privatnim žurkama i okupljanjima, zbog čega i predsjednik Vlade upozorava da privatni prostor nije isključen od zabrana, pa najavljuje kontrole.

Broj novih slučajeva zaraze virusom korona u Srpskoj, manji je nego juče, ali i dalje zabrinjava. Sedamdesetdevet je novopotvrđenih iz 26 lokalnih zajednica širom Republike.

- Radi se o 40 muških i 39 ženskih osoba, od kojih je 11 mlađe, 47 srednje i 21 osoba starije životne dobi, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Pojedinačno, najviše pozitivnih je iz Pala – 10, devet ih je iz Bijeljine, a sa osam novih slučajeva Banjaluka nije u vrhu, ali je i dalje među gradovima sa najvećim povećanjem broja zaraženih i 1407 trenutno pozitivnih. Situacija je nepovoljna i na području Sarajevsko-romanijske regije.

Foto: RTRS

- Svakodnevno imamo novooboljela lica. Od početka epidemije do danas imamo pozitivnih slučajeva 528. Nažalost, imamo i 13 preminulih osoba. Najviše trenutno aktivnih slučajeva imamo na području koje pokriva Dom zdravlja Pale i Dom zdravlja Istočno Sarajevo - rekao je Vlado Miovčić, rukovodilac Regionalne kancelarije Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Sve više novih slučajeva bilježi i Doboj - danas pet. Pozitivni su uglavnom sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom. Situacija je složena i u Brčkom odakle je i jedno od dvoje preminulih, u posljednja 24 časa.

- Posljednjih dana to su većinom porodični kontakti i kontakti iz nekih bliskih susreta, eventualno sa nekih okupljanja. Apelujemo na građane da izbjegavaju neka veća okupljanja - kaže Marina Јotić Ivanović, specijalista porodične medicine u Domu zdravlja Doboj.

Sa novim presjekom, u Srpskoj je gotovo 6.000 pozitivnih slučajeva, dok je broj preminulih 208. Negativnoj statistici i prema ocjeni predsjednika Vlade i komandanta Republičkog štaba za vanredne situacije Radovana Viškovića, trenutno najviše doprinose privatne proslave, zbog čega upozorava da mjere zabrane okupljanja važe i za privatne prostore.

- Dao sam nalog nadležnim institucijama da u narednih par dana malo aktivnije radimo na tom pitanju, jer pojavljuje se sve više klastera sa privatnih žurki - naglasio je Višković.

U borbi protiv širenja virusa, bitan segment ostaje i testiranje. U Zavodu za transfuzijsku medicinu Srpske počelo je serološko testiranje, pri čemu se rade dva testa po ukupnoj cijeni od 45 maraka.

Rezultati testa koji su i uslov za ulazak u pojedine zemlje, pa i susjednu Crnu Goru, pokazju trenutno aktivnu ili preležanu infekciju virusom korona.