latinica  ћирилица
13/08/2020 |  19:12 ⇒ 14/08/2020 | 08:57 | Autor: RTRS

Višković u Semberiji; Najavljen izvoz junetine u Tursku (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srspke Radovan Višković, tokom današnje posjete proizvođačima i prerađivačima mesa i povrća u Semberiji, istakao je da Vladin program interventnog otkupa tržišnih viškova u vrijeme pandemije virusa korona, daje rezultate. Za ovaj program Vlada je obezbijedila pet miliona maraka.
Višković u posjeti prehrambenoj industriji "Sava Semberija" - Foto: SRNA
Višković u posjeti prehrambenoj industriji "Sava Semberija"Foto: SRNA

Prehrambena industrija "Sava -Semberija", pored planiranih 4100 tona, otkupiće dodatnih 8000 tona povrća, a pored interventnog otkupa tovnih junadi i svinja, ministar poljoprivrede Boris Pašalić, najavio je izvoz junetine u Tursku.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da će interventni otkup svinja i subcvencije uzgajivačima značajno pomoći domaćim proizvođačima i prerađivačima da sačuvaju svoju proizvodnju, te najavio će Vlada Srpske intervenisati i u narednom periodu ukoliko se za to ukaže potreba.

Tokom posjete farmi poljoprivrednog proizvođača Slobodana Petrića u Donjem Magnojeviću kod Bijeljine, Višković je rekao novinarima da je Vlada odmah reagovala nakon zahtjeva za pomoć domaćeg udruženja poljoprivrednika, jer je usljed pandemije virusa korona došlo do problema u plasmanu svinja sa većom težinom, te da je donijela pravilnik koji je stupio na snagu.

- Interventno otkupljujemo 6.000 svinja kilaže preko 110 kilograma, dok je 60 feninga po kilogramu žive vage subvencija resornog ministarstva, odnosno Vlade Srpske - rekao je Višković.

Uzgajivač tovnih svinja Slobodan Petrić rekao je da su semberski uzgajivači stoke, svinja i junadi imali problem, te su čao članovi Udruženja svinjogojaca podnijeli zahtjev Ministarstvu poljoprivrede za interventnim otkupom na koji su nadležni odmah pozitivno reagovali.

Petrić godišnje proizvede od 1.800 do 2.000 tovnih svinja, a ovim interventnim otkupom očekuje da će oko 500 svinja koje uzgaja biti obuhvaćeno, te plasirano na tržište Republike Srpske.

Premijer je danas posjetio i preduzeće ZP "Komerc" iz Vršana, koje proizvodi i prerađuje juneće meso, u kojem je ugovoren je otkup od 3.000 tovnih junadi. Premijer Višković izrazio je očekivanje da će ovoj mesnoj industriji uskoro biti omogućen izvoz junećeg mesa u Tursku, napominjući da je ovo jedino preduzeće iz Republike Srpske koje je dobilo sertifikat za izvoz na tursko tržište.

- Očekujemo da bi ovdje naredne sedmice trebalo da dođe ministar /spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara/ Staša Košarac i da se pojave kupci iz Turske, kako bi u što skorije vrijeme bio omogućen izvoz junećeg mesa na tursko tržište - izjavio je Višković.

Direktor Mesne industrije "ZP-komerc" Ljubiša Rosić istakao je da je odluka Vlade da se ide u interventni otkup tovne junadi i svinja spas za uzgajivače.

- Uzgajivači bez ove pomoći ne bi mogli riješiti svoje probleme. Naša namjera je da otkupimo bar 3.000 junadi - rekao je Rosić.

Od pet miliona maraka, koliko je Vlada Srpske izdvojila za interventni otkup, tri miliona je za otkup 6.000 tovnih junadi i 10.000 tovnih svinja, podsjetio je premijer Višković tokom razgovora sa semberskim stočarima.

Za interventni otkup tržišnih viškova od domaćih povrtara, Vlada je izdvojila dva miliona maraka. Bijeljinska "Sava-Semberija" otkupiće dvostruko više u odnosu na plan - 8.000 tona povrća. Zadovoljni su i prerađivači i povrtari.

Direktor "Sava Semberija" Stevo Filipović izrazio je zadovoljsto današnjom posjetom predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Borisa Pašalića ovom privrednom subjektu, ocijenivši da je došla u pravi trenutak.

Filipović je naveo da se 85 odsto ukupne proizvodnje "Save Semberija" izvozi u inostranstvo.

- Imamo uslove da preradimo našu domaću sirovinu, da izvezemo u inostranstvo, naplatimo i izvršimo plaćanje domaćim poljoprivrednim proizvođačima, gdje će krajnja potrošnja biti na području Republike Srpske - rekao je Filipović.

On kaže da je ova fabrika sve spremila za preradu 4.120 tona robe - staklo, limenku, ulje, šećer, so i ostalo, jer, kako je napomenuo, proizvod ne čini samo povrće.

Vladine mjere na ublažavnju negativnih posljedica pandemije virusa korona na poljoprivrednike i prehrambenu industriju su dobrodošle, ali je neophodna šira podrška i potrošača, naglasio je predsjednik Vlade i pozvao građane da kupuju domaće proizvode.