latinica  ћирилица
13/08/2020 |  19:16 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Kako funkcionišu elektronske zdravstvene kartice? (VIDEO)

Integrisani zdravstveni informacioni sistem, omogućiće pacijentima, manje papirologije tokom liječenja. Zdravstvene knjižice, biće zamijenjene elektronskim karticama, na kojima će biti pohranjeni svi podaci o osiguraniku, što će smanjiti troškove zdravstvenih ustanova.
Elektronske kartice - Foto: RTRS
Elektronske karticeFoto: RTRS

Dobro djelo nije zaboravljeno. Prva elektronska kartica uručena je porodici Vidović iz Kozarske Dubice, koja je donacijom organa svoga sina, spasila pet života.

- Knjižica kao knjižica to je normalno dobićemo je svi, ali znači za mene puno to što su se sjetili poslije 13 godina. Drago mi je što je to lično predsjednik vlade uručio, knjižica je sa serijskim brojem - rekao je Milan Vidović iz Kozarske Dubice.

Uvođenje elektronskih knjižica olakšaće proceduru za liječenje pacijenata. Uputnice, recepti i druga prateća dokumentacija, postaće prošlost. Svi zdravstveni podaci o pacijentu biće pohranjeni na elektronskoj kartici i elektronskom kartonu i dostupni svim zdravstvenim ustanovama.

- Nadamo se da će se i smanjiti troškovi obrade recepata koji su dosad išli na teret zdravstvenih ustanova - istakla je Katarina Milošević zamjenica direktora za medicinksa pitanja Doma zdravlja u Kozarskoj Dubici.

Direktor Doma zdravlja Srbac Mirko Stojić očekuje da će biti skraćene procedure u smislu načina elektronskog rada i spolja sa apotekama te sa bolnicama, sa KSZ-om.

- Nadam se da će se gužve, čekanja, naručivanja i ostalo svesti na minimalnu mjeru - dodao je Stojić.

Prelaskom na elektronske kartice, zdravstveni osiguranici neće više odlaziti na šaltere i ovjeravati knjižice, ovaj proces biće automatski.

- Prelazak na elektronsku knjižicu, karticu, biti postepen, neće biti odijednom. Dok svi naši građani postepeno ne zamijene svoje zdravstvene knjižice karticom u tom periodu će i važiti zdravstvena knjižica - rekao je Dalibor Pavlović rukovodilac Filijale Prijedor Fonda zdravstvenog osiguranja.

Integrisani zdravstveni informacioni sistem od ponedjeljka će početi da primjenjuju Bolnica Gradiška i domovi zdravlja Gradiška, Srbac, i Kozarska Dubica. Realizacijom projekta vrijednog 26 miliona maraka, ovaj način postupanja pri liječenju, do kraja godine, primjenjivaće svi građani Srpske.