latinica  ћирилица
14/08/2020 |  07:22 ⇒ 09:10 | Autor: RTRS

Počeo Gospojinski post

Za pravoslavne vjernike danas je počeo Gospojinski ili Bogorodičin post, koji će trajati četrnaest dana, sve do praznika Uspenja Presvete Bogorodice. Post je ustanovljen u čast Presvete Bogorodice.
Pravoslavna crkva - Foto: SRNA
Pravoslavna crkvaFoto: SRNA

Gospojinski ili Bogorodičin post traje od 14. do 28. avgusta, a po strogosti odmah je poslije Vaskršnjeg posta. Uvijek počinje na Svete Makaveje i traje 14 dana, završavajući se zaključno sa praznikom Uspenja Presvete Bogorodice.

Ovaj post odlikuje se strogoćom. Posti se na vodi, osim subotom i nedjeljom, kada se dozvoljava upotreba ulja i vina u prehrani, kao i na praznik Preobraženja Gospodnjeg, kada je u ishrani dozvoljena upotreba ribe.

Crkva Hristova je ustanovila ovaj post po primjeru Presvete Bogorodice, koja je vrijeme prije upokojenja provodila u stalnom postu i molitvi. Prvi put se spominje u spisima Teodora Studita, 826. godine.

Sveti Јovan Zlatousti pita: "Kažeš da postiš. Uvjeri me u to svojim djelima. A koja su to djela? Ako vidiš siromaha, udijeli mu milostinju. Ako se nađeš sa neprijateljem svojim, izmiri se s njim. Vidiš li na ulici neko lijepo lice, odvrati svoj pogled od njega. Dakle, ne samo da postiš stomakom, već i očima i sluhom, i rukama i nogama i svim udovima tijela. Ruke neka poste uzdržavajući se od svake gramzivosti i krađe. Noge neka poste tako što neći hoditi putevima grijeha. Oči neka poste tako što strasno neće posmatrati lijepa lica niti u zavisti gledati na dobra drugih ljudi. Kažeš da ne jedeš meso?! Ali, čuvaj se da ne gutaš pohotljivo očima ono što vidiš oko sebe. Posti i sluhom svojim ne slušajući ogovaranja i spletke. Ustima i jezikom svojim posti i uzdržavaj se od ružnih riječi i šala. Kakva nam je korist ako ne jedemo meso i ribu, a ujedamo i proždiremo svoje bližnje."

Gospojinski post pravoslavni vjernici okončavaju Svetim pričešćem na praznik Bogorodičinog Uspenja.