latinica  ћирилица
14/08/2020 |  11:32 ⇒ 13:16 | Autor: SRNA

Novi dom za sedmočlanu porodicu Stanković (FOTO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković danas je u Trnovu sedmočlanoj porodici Stanković uručio ključeve kuće koja je kupljena sredstvima iz budžetske rezerve premijera.
Višković uručio ključeve sedmočlanoj porodici Stanković - Foto: RTRS
Višković uručio ključeve sedmočlanoj porodici StankovićFoto: RTRS

Na ovaj način riješen je smještaj porodice sa petoro djece koja su se prošle godine u Trnovo vratila iz Srbije.

- Svi znamo šta znači riješeno stambeno pitanje jer se radi o najosnovnijem životnom pitanju - rekao je Višković.

Podsjećajući da ovo nije prvi slučaj stambenog zbrinjavanja koji je rješavan sredstvima kabineta premijera Srpske, Višković je najavio da će i u budućnosti, gdje god se ukaže ovakva potreba, pomagati.

- Posebno mi je drago što se radi o porodici sa petoro male djece koja su osnovci i pohađaju Osnovnu školu "Sveti Sava" u Trnovu - istakao je Višković.

Prema njegovim riječima, činjenica da je u Trnovu u 2018. godini bilo dvoje prvačića, a ove godine ih je 10, pokazuje da ova lokalna zajednica zajedno sa institucijama Republike Srpske radi značajan posao na obezbjeđivanju uslova za ostanak svojih stanovnika.

- Ne moraju svi da idu u velike centre i tamo traže egzistenciju - zaključio je Višković, koji je precizirao da je za kupovinu kuće za smještaj porodice Stanković iz budžetske rezerve premijera izdvojeno 25.000 KM.

Načelnik opštine Trnovo Dragomir Gagović konstatovao je da je stambeno zbrinjavanje porodice sa petoro djece školskog uzrasta veliki dan za ovu lokalnu zajednicu, koja se bori da poveća natalitet i broj učenika u školi.

Gagović je naveo da je premijer Srpske prilikom jedne ranije posjete Trnovu obećao da škola i dom zdravlja u ovoj opštini neće biti ugašeni i da je to obećanje ispunio.

Višković uručio ključeve sedmočlanoj porodici Stanković

Načelnik Trnova pozvao je sve porodice koje u drugim mjestima nemaju adekvatan smještaj da dođu u ovu lokalnu zajednicu koja je u mogućnosti da opštinske stanove ustupi na besplatno korištenje, a skorim otvaranjem određenih proizvodnih pogona, biće u mogućnosti i da obezbijedi radna mjesta.

Aleksandar Stanković zahvalio je na riješenom stambenom pitanju, ističući da je ovim riješeno osnovno životno pitanje njegove porodice.

On je naveo da je nakon rata radio u Trnovu i živio kao podstanar, ali da je zbog nemogućnosti da riješi osnovna egzistencijalna pitanja otišao sa porodicom u Srbiju, gdje su proveli pet godina, ali da se u dogovoru sa Gagovićem prošle godine vratio u ovu opštinu.

U saradnji sa lokalnom zajednicom, za Aleksandra je ranije obezbijeđen i posao.

Nakon uručenja ključeva porodici Stanković, Višković je prisustvovao svečanom otvaranju fiskulturne sale u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Trnovu.

Foto: RTRS