latinica  ћирилица
14/08/2020 |  12:59 ⇒ 13:19 | Autor: SRNA

Kotor Varoš: Služen parastos za 14 poginulih boraca u Vigošti

U Vigošti kod Kotor Varoša danas je obilježeno 28 godina od stradanja 14 srpskih boraca koji su ubijeni u zasjedi u ovom mjestu, a još 13 njihovih saboraca je ranjeno.
Pomen u Kotor Varošu - Foto: SRNA
Pomen u Kotor VarošuFoto: SRNA

Tim povodom služen je parastos, položeni vijenci i zapaljene svijeće na spomen-obilježju u Vigošti.

Vijence na spomen-obilježje u Vigošti položili su zamjenik načelnika opštine Kotor Varoš Mladen Trivunović, podpredsjednik Skupštine opštine Radenko Čupić, predstavnici opštinske Boračke organizacije i porodice poginulih boraca.

Nakon parastosa, koji je služio paroh vrbanjački Dragan Mijatović, okupljenima se obratio predsjednik opštinske Boračke organizacije Miladin Savanović, koji je istakao da srpski borci koji su dali život za odbranu svog naroda i Republike Srpske nikada neće biti zaboravljeni.

Prema njegovim riječima, da nije bilo vojske i boraca Republike Srpske, ne bi bilo ni srpskog naroda.

- Na području Kotor Varoša stradalo je 305 boraca, a ranjeno je oko 630 boraca, koji su danas invalidi od prve do 10. kategorije. Nakon 28 godina od zločina ne smijemo zaboraviti, ali hrišćanski je oprostiti - naglasio je Savanović.

U jutarnjim časovima 14. avgusta 1992. godine mučki u neprijateljskoj zasjedi napadnut je kombi koji je prevozio hranu i u kojem su se nalazili borci koji su se sa smjene vraćali kućama.

Tada su ubijeni Miroslav Pešević, Budimir Kuzmić, Obrad Đukić, Slobodan Vučanović, Milorad Narić, Stamenko Dubočanin, Veseljko Šebić, Nedeljko Čupić, Vlado Božičković, Radovan Lujić, Miroslav Tepić, Zoran Vasiljević i Zoran Malijević, dok je od posljedica ranjavanja preminuo Vjekoslav Smiljić.