latinica  ћирилица
14/08/2020 |  14:20 ⇒ 14:22 | Autor: SRNA

Ugrožen opstanak Visokih Dečana

Srbija će preduzeti sve mjere pred međunarodnim institucijama i organizacijama kako bi obezbijedila nepovredivost prava Srpske pravoslavne crkve na KiM i zaštitu manastira, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.
Manastir Visoki Dečani - Foto: TANЈUG
Manastir Visoki DečaniFoto: TANЈUG

Iz Kancelarije ističu da intenziviranjem radova u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani nije samo simbolično narušen mir pravoslavnih monaha, već je i fizički ugrožen opstanak tog bisera srpske i svjetske kulturne baštine.

- Takvo postupanje, koje je protivzakonito i prema propisima Prištine, predstavlja dio kontinuirane antihrišćanske kampanje na Kosovu i Metohiji, čiji je cilj brisanje i poništavanje srpskog prisustva na tom prostoru - navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije ukazuju da je izvođenje bagera i rovokopača u zaštićenu manastirsku zonu plod istog onog mentaliteta koji je naveo albanske ekstremiste da spale i unište desetine srpskih crkava tokom protekle dvije decenije.

- Neka se ne čude u Prištini što nikada neće biti primljeni u Unesko jer kulturna isključivost i nemar prema neprocjenjivim spomenicima pravoslavne vjere i hrišćanske kulture jeste upravo ono protiv čega se Unesko bori - navedeno je u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Lokalne vlasti, uz podršku nadležnih u Prištini, počele su intenzivne radove na izgradnji magistralnog puta Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani, uprkos eksplicitnoj zabrani gradnje magistralnih i tranzitnih puteva kroz specijalne zaštićene zone, saopšteno je ranije iz Eparhije raško-prizrenske.