latinica  ћирилица
14/08/2020 |  15:43 ⇒ 15:51 | Autor: SRNA

"Forum teatar" na Međunarodnoj koloniji animiranog filma u Nišu (FOTO)

Članovi "Forum teatra" iz Istočnog Sarajeva učestvuju na 14. Međunarodnoj koloniji animiranog filma za djecu i mlade u organizaciji "Studija crtanog filma 98" i Udruženja "Anima" u Nišu.
Međunarodna kolonija animiranog filma za djecu i mlade - Foto: SRNA
Međunarodna kolonija animiranog filma za djecu i mladeFoto: SRNA

- Učesnici ovogodišnje kolonije su djeca iz Niša, Istočnog Sarajeva, Zvornika, Sombora, Bugarske i Rusije, a ovogodišnji zadatak učesnika je izrada animiranog filma o Vuku Stefanoviću Karadžiću - izjavio je danas Srni umjetnički direktor "Forum teatra" Vitomir Mitrić.

Prema njegovim riječima, zbog epidemije virusa korona, kolonija se ove godine odvija u nekoliko ciklusa, uz prethodno istraživanje od skoro dvije godine, kroz posjetu Tršiću i proučavanje literature o životu i radu Vuka Karadžića.

On je naveo da članovi "Forum teatra" učestvuju na koloniji od 11. do 15. avgusta.

- Saradnja Kolonije iz Niša sa "Forum teatrom" i "Prvim kadrom" iz Istočnog Sarajeva traje već godinama i posebno je značajno što su rezultati te saradnje animirani filmovi, nastali u okviru filmske škole "Prvog kadra". Ta se saradnja proširila i na Zvornik, gdje je u okviru 12. Prvog kadra nastao animirani film `Djetlić`, po motivima istoimene pjesme Desanke Makismović - naglašava Mitrić.

Premijerno prikazivanje filma o Vuku Karadžiću, najavljuje on, planirano je u okviru Dječijeg programa Međunarodnog filmskog festivala "Prvi kadar", koji bi trebalo da bude održan od 9. do 14. novembra u Istočnom Sarajevu i Zvorniku.

Međunarodna kolonija animiranog filma za djecu i mlade (Foto: SRNA)

Mitrić poručuje da će putem ovog filma Vuk Stefanović Karadžić podučiti mlade i djecu o značaju ćirilice i pisma, jer nijedan izum se ne može uporediti sa pismom koje otvara mnoge vidike, a djecu pokreće da čitaju, uče i gledaju filmove.

Slobodan Milošević, jedan od voditelja radionice i osnivača SCF 98 iz Niša, rekao je Srni da se prva faza, rad na izradi maketa, odvijala od početka oktobra 2019. godine do kraja februara 2020. godine, kada je sve obustavljno zbog epidemije.

- Rad je sada nastavljen, uz poštovanje svih mjera zaštite, neophodnih u realizaciji programa sa djecom. U skladu sa tim, radi se sa manjim brojem djece, koja Niš posjećuju u ciklusima i tako učestvuju u radu na ovom animiranom filmu - dodao je Milošević.

U prvom dijelu filma, dodaje on, koriste se trodimenzionalne makete i lutka, koju su djeca sama napravila, dok u drugom dijelu slijedi rad kolaž tehnikom i klasičnom animacijom da bi se dio o Vukovom životu završio momentom gdje se pojavljuje lutka Vuka Karadžića.

Film će trajati oko deset minuta i imaće 100 kadrova.