latinica  ћирилица
14/08/2020 |  15:57 ⇒ 16:01 | Autor: SRNA

Patrijarh Irinej posjetio rodno selo Vidova i crkvu

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej posjetio je Saborni hram Uspenja Presvete Bogorodice u Kragujevcu, kao i svoje rodno selo Vidova, kod Čačka, gdje je obišao radove na lokalnoj crkvi.
Patrijarh Irinej posetio Eparhiju šumadijsku (spc.rs) -
Patrijarh Irinej posetio Eparhiju šumadijsku (spc.rs)

U pratnji patrijarha Irineja tokom posjete rodnom selu bio je Njegovo preosveštenstvo episkop šumadijski Јovan.

Patrijarha srpskog su, tokom jučerašnje posjete, srdačno dočekali i pozdravili vjerni narod i sveštenstvo arhijerejskih namjesništava kragujevačkog i lepeničkog, sa episkopom šumadijskim Јovanom na čelu.

Njegova svetost je zahvalio za divan doček i podijelio svoj arhipastirski blagoslov sveštenstvu i vjernom narodu grada Kragujevca, saopšteno je iz SPC.

U čast dolaska patrijarha srpskog, vladika Јovan organizovao je prijem i svečani ručak u Eparhijskom dvoru.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej /Gavrilović/ rođen je 1930. godine u Vidovi, kod Čačka, a na krštenju je dobio ime Miroslav.

Na kablarskom visu u Vidovi, crkvu brvnaru su mještani i priložnici iz raznih tačaka srpskih zemalja podigli u čast svog zavičajca, današnjeg patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja.

On je odrastao nedaleko na obali Kamenice, oko 300 metara od hrama, zamonašio se 1959. godine u manastiru Rakovica, a na mjesto poglavara Srpske pravoslavne crkve stupio je 22. januara 2010. kao 45. srpski patrijarh.

Ideja o izgradnji crkve u ovom selu nastala je 2015. godine, dok su pripremni radovi i izgradnja temelja započeti tokom 2018. godine.

Crkva u Vidovi podiže se priloški, a po želji patrijarha, crkva je zamišljena kao brvnara po projektu koji je uradio profesor Kragujevačkog univerziteta Miloš Radovanović.

Projektovana je po uzoru na crkve brvnare građene u Srbiji u doba osmanske vladavine i oko ustanaka.

Patrijarh Irinej je dolazio kada je postavljen temelj ove svetinje.