latinica  ћирилица
14/08/2020 |  18:50 ⇒ 21:47 | Autor: RTRS

U Srpskoj još 107 zaraženih; Najviše u Banjaluci (VIDEO)

Tri osobe su preminule od poljedica virusa korona u Republici Srpskoj u posljednja 24 časa, a infekcija je potvrđena kod još 107 lica. U laboratorijama u Srpskoj testirano je 527 laboratorijskih uzoraka, a Banjaluka se ponovo izdvaja kao grad sa najvećim brojem novopotvrđenih.
Epidemiološka situacija u Srpskoj - Foto: RTRS
Epidemiološka situacija u SrpskojFoto: RTRS

Prvi put u ovoj sedmici, broj koji pokazuje trend rasta infekcije virusom korona u Republici Srpskoj ponovo je trocifren.

U posljednja 24 časa kod još 107 lica potvrđeno je prisustvo virusa korona, što je gotovo 20 odsto od ukupnog broja testiranih.

- Najveće opterećenje na zdravstveni sistem, odnosno na pojavu povećanog broja pozitivnih lica imaju privatna okupljanja poput rođendana, krštenja, vjenčanja, nažalost i sahrana, ali takođe i neobaveznih privatnih okupljanja od preko 100 osoba na jednom mjestu, bez poštovanja bilo kakvih mjera - kaže Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Širenje virusa u zajednici dovodi i do porasta broja smrtnih ishoda.

U Srpskoj je od posljedica infekcije preminulo još troje lica, jedno srednje i dvoje starije životne dobi iz Banjaluke, Kozarske Dubice i Doboja. Banjaluka je ponovo na vrhu liste po rastu broja pozitivnih u lokalnim zajednicama, slijedi je Mrkonjić Grad, pa Bijeljina sa osam novih slučajeva, koja je, kada je riječ o ukupnom broju slučajeva, drugo žarište u Srpskoj.

Zdravstvene radnike u tom gradu brine visok procenat pozitivnih, pa se pripremaju novi kapaciteti.

- Mi planiramo da utegnemo Kovid bolnicu, popravimo neke stvari koje nisu dobro funkcionisale, renoviramo staru zgradu Ginekologije, gdje ćemo dobiti 40 do 50 mjesta - rekao je Zlatko Maksimović, v.d. direktora Bolnice "Sveti Vračevi" Bijeljina.

U Bijeljinu je stiglo i devet novih respiratora koje je Vlada Srpske namijenila građanima te i još četiri opštine.

Brojevi su u stalnom porastu i u Gradišci i Srpcu.

- Od prošle nedjelje imamo povećan priliv pacijenata u kovid ambulantu. Јavljaju se pacijenti sa svim onim simptomima koji ukazuju na kovid - navodi Slađana Tapavić, načelnica Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška.

Mirko Stojić direktor Doma zdravlja Srbac ističe da zaražu najvise prenose mladi, družeći se u kafićima, rođendanima, bazenima i svim mjestima kojima pogoduje ljetni period i lijepo vrijeme.

Brojevi pokazuju trend koji upozorava, pa u Institutu za javno zdravstvo ponovo apeluju, pridržavanje mjera najsigurniji je model borbe.

Zaštitne maske, redovna dezinfekcija i fizička distanca mogla bi da pomone i na jesen u 40. nedjelji, kada slijedi i sezona virusa gripa, od kojeg zdravstveni sistem s obzirom na kovid 19 otvoreno strahuje.

- Ono što će biti možda olakšavajuća okolnost da građani koji poštuju preporuke koje je Institut predložio, vezano za nošenje maski, će biti zaštićeni i od samog virusa influence, ali najveći prioritet mi dajemo vakcinaciji, zaštiti najugroženijih putem vakcinacije - dodao je Zeljković.

Vakcinacija je opcija i za zaštitu zdravstvenih radnika od virusa gripa, s obzirom na to da im uz krizu sa koronom, nakon izuzetno napornog ljeta, slijedi potencijalno radno napornija jesen.

Zajedno sa posljednim presjekom, virus korona u Srpskoj od 5. marta do danas potvrđen je kod ukupno 5.974 lica, dok je broj preminulih od posljedica infekcije 211.