latinica  ћирилица
14/08/2020 |  18:55 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Tanić: PCR test trenutno najprecizniji (VIDEO)

Vodeći srpski molekularni biolog Nikola Tanić tvrdi da je PCR metoda testiranja na virus korona trenutno najpreciznija, ali ne znači da je sto odsto sigurna.
Nikola Tanić - Foto: RTRS
Nikola TanićFoto: RTRS

Precizno uzimanje brisa, transport uzorka koji mora biti brz i na određenoj temperaturi, eksperimentalni rad u laboratoriji te pouzdanost testova, ključni su faktori za detektovanje virusa.

Doktor Tanić je začetnik PCR testiranja na Balkanu još od 2000. godine, a posljednjih mjesec dana dio je tima Službe za mikrobiologiju bijeljinske Bolnice "Sveti Vračevi".

Iako se očekivalo da će ljeto i UV zračenje oslabiti kapacitet virusa to se nije dogodilo. Ovo je mnogo ozbiljniji grip koji za ljude sa hroničnim oboljenjima može biti fatalan, tvrdi doktor Nikola Tanić.

- Јesen će biti po najavama loša zbog kombinacije sa sezonskim gripom i koliko sam čuo i najava da u osnovu sezonskog gripa bude H1N1 virus čiju smo pandemiju imali 2008. godine - naveo je Tanić.

Već su spremni testovi za detekciju virusa korona - kov 2 i sezonskog gripa što je dobro, ističe doktor Tanić.

- Englezi su već to pripremili, sada će i Amerikanci, to je dobro zato što simptomatija gripa može biti vrlo slična i jako će biti važno ljekarima da znaju sa čime imaju posla - kaže Tanić.

Doktor Tanić je otkrio na koji način se štiti od virusa korona.

- Uzimam D vitamin obavezno, cink, selen, bakar i vitamin C, koliko ko može - završava on.

U dijagnostici Amerika je otišla najdalje.

- Očekujem da uskoro Njemačka bude ispred svih ali tu su i Rusi i Kinezi - zaključio je doktor Tanić.