latinica  ћирилица
14/08/2020 |  19:08 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Trebinje: Predavanje i pokazna vježba bezbjedne vožnje motocikala (VIDEO)

Ljetni mjeseci su posebno kritični za bezbjednost motociklista u saobraćaju. Dvotočkaša je više na putevima, a i broj nezgoda je veći.
Motociklista - Foto: RTRS
MotociklistaFoto: RTRS

Kako bi se rizične situacije minimizirale i povećala bezbjednost svih učesnika, Policijska uprave Trebinje je, u okviru kampanje "Vozi oprezno-putuj bezbjedno", u saradnji sa Agencijom za bezbjednost motociklista iz Beogarda i trebinjskim moto klubom“TNT“ upriličila predavanje i pokaznu vježbu.

Od dvotočkaša, ostali učesnici u saobraćaju ili zaziru ili ih ne primjećuju. Obje varijante su loše i opasne, upozoravaju stručnjaci za bezbjednost saobraćaja. Motociklistima se zamjera brza vožnja, loše pozicioniranje na putu, nenošenje adekvatne opreme.

Sa druge strane motociklisti imaju poduži spisak zamjerki na ponašanje ostalih učesnika u saobraćaju, koji su često, tvrde, uzrok nezgoda, sa teškim ili fatalnim posljedicama.

- Stepen smrtnosti motociklista je do 15 veći po pređenom KM u odnosu na vozače automobila. U ovom trenutku u Evropi su 2% registrovanih vozila a u broju pognulih učestvuju sa 15% i skoro 23% svih teško povrijeđenih. Krtični mjeseci su jul, avgust, septembar - rekao je Vladimir Јevtić predsjednik Asocijacije za bezbjednost motociklista Beograd.

O faktorima rizika i načinima da se smanje govoreno je kroz predavanje i pokaznu vježbu. Iz trebinjskog motokluba TNT pozdravljaju ovake akcije, jer edukacija i motociklista ali i ostalih vozača jedini je način da se poveća bezbjednost.

- Brzina poštovanje ograničenja je neophodna za sigurnu vožnju, a neprilagođena je uzrok svih udesa. Poslije dolaze ostali faktori - kultura u vožnji, žmigavac, zaštitna oprema - istakao je Aleksa Aleksić predsjednik Motokluba TNT.

Na području PU Trebinje ne bilježe trend rasta broja nezgoda u odnosu na prethodne godine. Na svu sreću, nije bilo udesa sa smrtnim ishodom ni 2019.godine, ni u prvih sedam mjeseci 2020.godine godine.

- Za sedam mjeseci bilo je pet nezgoda u kojima su motociklisti zadobili teške tjelesne povrede. U 2019. 24 nezgode sa vozačima motociklista i nekoliko sa vozačima mopeda - rekla je Јovana Cvijetić portparol PU Trebinje.

Bezbjednost motociklista u saobraćaju ne zavisi samo od vozača dvotočkaša, nego apsolutno svih učesnika u saobraćaju

- Šest od deset udesa je motociklista- automobil. Dajte pokazivač, edukacija, vidljiva oprema, pozicionirajte se tako da vas drugi uoče na vrijeme - dodao je Јevtić.

Predavanje i pokazna vježba vožnje upriličene su u okviru kampanje "Vozi oprezno-putuj bezjbedno". Ideja je da se slični sadržaji uvrste u program trebinjske motorijade, koja ima višedecnijsku tradiciju okupljanja motociklista iz svih krajeva svijeta, a koja je ove godine izostala zbog pandemije.