latinica  ћирилица
14/08/2020 |  20:48 | Autor: RTS

Obavijestiti nadležne u svijetu o ponašanju Albanaca prema SPC

Iguman manastira Visoki Dečani na Kosovu i Metohiji Sava Јanjić rekao je da očekuje od međunarodnih, ali i od predstavnika vlasti u Beogradu da preduzmu sve potrebne mjere kako bi obavijestili nadležne u svijetu o ponašanju Albanaca prema sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve i ovom manastiru koji je pod zaštitom Uneska.
Iguman Sava Јanjić (Foto: Sputnjik) -
Iguman Sava Јanjić (Foto: Sputnjik)

Otac Sava je dodao da događaji kao što su gradnja puta u zaštićenoj zoni oko manastira Visoki Dečani i ponižavanje Njegovog preosveštenstva episkopa raško-prizrenskog Teodosija na administrativnom prelazu Јarinje, nažalost pokazuju da se odnos prema Srbima i SPC-u ne mijenja na Kosmetu, uprkos postojećim zakonima i nekih zvaničnih uvjeravanja.

- Vidimo da se ti zakoni krše, da se ne poštujuju sudske odluke, da se svaka prilika koristi da se naš život učini komplikovanijim i težim. Međutim, mi smo čvrsto riješeni da ostanemo, živimo sa našim narodom, kao što smo vijekovima živjeli. Kakvo povjerenje možemo da gradimo kada se ne poštuju osnovni dogovori i pravila - rekao je otac Sava za RTS.

On je podsjetio da je ovaj manastir juče zatražio od međunarodne zajednice da utiču na predstavnike prištinske vlade, a posebno lokalne opštine koja stoji iza gradnje, da se prekinu nezakoniti radovi, kojima se nanosi velika šteta ovom manastiru iz 14. vijeka, a samim tim i Unesko spomeniku kulturne baštine.

Otac Sava naglasio je da je ovo vrlo neodgovoran odnos kosovskih institucija prema kulturnoj baštini koja je od neprocjenjive vrijednosti, te jedno neprimjereno ponašanje prema manastiru Visoki Dečani, koji su uvijek trudio da ima korektan odnos prema susjedima /Albancima/ i svima.

- Ovo je, prije svega, nekorektno i prema međunarodnim predstavnicima. A, pokazuje da predstavnici lokalnih kosovskih vlasti, konkretno, opštinskih, krše sopstvene zakone - rekao je otac Sava.

Komentarišući zadržavanje vladike Teodosija na administrativnom prelazu Јarinje od prištinskih carinika, otac Sava je rekao da je to jedan odnos prema pravoslavnom episkopu koji posebno na Kosovu i Metohiji nije zabilježen posljednjih 20 godina.

On je naveo da je šef smjene te carine Mehmed Kela postupio na jedan vrlo argantan način prema episkopu Teodosiju i spriječio ga da uđe na Kosovo zato što je u gepeku imao dvije kante meda i jedan manji lični prtljag, iako je riječ o robi koja ne premašuje 150 evra i koja je poklon za manastir Gračanicu.