latinica  ћирилица
15/08/2020 |  08:53 ⇒ 08:54 | Autor: SRNA

Anđelković: Drsko i cinično da agresori govore Beogradu od koga da kupuje oružje

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra drskim i ciničnim kada zemlje, koje su izvršile agresiju na Srbiju, njoj govore od koga treba da kupuje naoružanje.
Dragomir Anđelković (Foto: mc.rs) -
Dragomir Anđelković (Foto: mc.rs)

- Srbija svakako ne treba da kupuje naoružanje od zemalja koje su na nas izvršile agresiju. Te zemlje su u praksi pokazale šta misle o nama i šta nam rade - rekao je Anđelković, povodom kritika iz SAD i sa Zapada da "Srbija treba da pazi od koga kupuje oružje" kao što je kinesko.

On je napomenuo da zemlje koje su izvršile agresiju na Srbiju i dalje naoružavaju Albance i regionalne oponente Srbije.

- Tako da ispada krajnje cinično što nam oni prebacuju što se mi opremamo za odbranu, kada oni naoružavaju one koji su vršili agresiju na nas - rekao je Anđelković za Politiku.

On je napomenuo da je "kredibilan onaj prodavac koji je u geopolitičkoj sferi prijatelj", te da se oružje kupuje od onih koji ga nisu koristili protiv Srbije.

Diplomata Vladislav Јovanović je ocijenio da nije daleko dan kada će SAD i Zapad početi da prisustvo Kine u Srbiji nazivaju "malignim uticajem", te da ta ista strana nerado gleda i na naoružavanje Srbije iz Rusije.

Prema njegovim riječima, adut Zapada za pritisak na Srbiju je Kosovo i Metohija, koje drže otvorenim i pojačavajućim elementom pritiska na Srbiju, jer su počeli da šalju Prištini oružje.

- Bitka za Srbiju se sa njihove strane nastavlja, a možda i više pojačava zbog pojačanog opšteg suprotstavljanja Amerike Kini i Rusiji, odnosno više Kini trenutno - dodao je Јovanović.

Politika piše da je Srbija prva evropska država koja je u svoje naoružanje uvrstila kineske izviđačko-borbene bespilotne letjelice CH-92A, odnosno dronove, a obezbijeđen je novac i za kupovinu kineskog protivavionskog raketnog sistema FK-3, po čemu će Srbija takođe biti prva zemlja poslijeKine koja će imati ovaj moderni PVO.

Srpsko ratno vazduhoplovstvo i PVO uvelo je u naoružanje i takozvani "leteći tenk", odnosno ruski jurišni helikopter Mi-35, koji se koristi za izvođenje ratnih dejstava u svim vremenskim uslovima.