latinica  ћирилица
15/08/2020 |  09:30 ⇒ 09:33 | Autor: Nezavisne

U BiH za godinu ugašeno 10 paradžemata

Za nešto više od godinu dana u BiH je ugašeno deset paradžemata.
Paradžemati - Foto: RTRS
ParadžematiFoto: RTRS

Prije nekoliko godina, podsjetimo, bilo ih je blizu 70, sredinom 2019. bio je aktivan 21, a sada ih je, po informacijama kojima raspolaže Islamska zajednica (IZ) u BiH - svega 11.

Muhamed Јusić, savjetnik reis-ul-uleme za odnose s medijima, kaže za Nezavisne novine da IZ u BiH i dalje vodi proces integracije i monitoringa grupa i pojedinaca koji organizuju vjerski život muslimana izvan okvira IZ u BiH.

- U proteklom periodu evidentirno je 11 takvih lokacija ili skupina širom Bosne i Hercegovine. U nekim od tih objekata okuplja se do 10 ljudi, niti u jednom više od 30, osim kada organizuju posebne tribine ili predavanja na kojima se okupi veći broj ljudi iz BiH i dijaspore - rekao je Јusić.

Prema njegovim riječima, nijedan od tih objekata ili organizacija nije uveden u registar IZ i IZ u BiH ne može odgovarati za njihove aktivnosti.

- IZ u BiH i dalje radi na integrisanju svih pojedinaca i skupina koje prihvataju njeno učenje i njen organizacijski okvir, te istovremeno ne može snositi odgovornost za one koji djeluju izvan njenih okvira - rekao je Јusić.

Međutim, Dušanka Majkić, zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH, pita se da li je zaista još "preživjelo" svega 11 paradžemata.

- Prvo, trebalo bi da znamo kolika je tačnost tih podataka da ih je svega 11. Postoji Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara, koje bi trebalo da taj podatak zna. Međutim, takođe znamo da u prethodnom mandatu pet godina na tom planu prethodni ministar nije ništa činio. Sumnjam da će i sadašnji ministar na tom planu nešto uraditi - rekla je Majkićeva za Nezavisne.

Prema njenim riječima, poznato je i da u mnoge dijelove BiH policijske snage nisu smjele ni ući.

- U BiH, kada je u pitanju bezbjednosni rizik, znamo da nismo nikada imali pravu informaciju. Sve stvari koje čujemo, ne možemo nikako shvatiti kao konačne i potpuno istinite. Ne postoji nijedan bezbjednosni rizik u BiH kojim se zemlja uspješno bavila. Ostavili smo da to rješava ili međunarodna zajednica ili da ponešto mi uradimo, kada nas neko prisili - istakla je Majkićeva.

Kako je dodala, pokazuje se totalna neefikasnost zemlje koja na ključnim stvarima, a koje su važne za sve njene građane, nije u stanju da da bilo kakav odgovor koji će ulivati povjerenje.

Podsjetimo, "obračun" s pojedincima i grupama koje organizuju vjerski život izvan okvira IZ u BiH počeo je 2016. godine, kada su udruženim snagama djelovale i policija i inspekcija. Pritom su i predstavnici IZ u BiH razgovarali s predstavnicima paradžemata.

Neki od paradžemata koji su prije četiri godine bili pod lupom policije i inspekcije jesu i Stijena, u opštini Cazin, te Ošve, opština Maglaj.

Stručnjaci su mišljenja da, posmatrano s bezbjednosnog aspekta, fokus na paradžematima i dalje treba da ostane prisutan, sve dok se ne riješi potpuna integracija svih njih.