latinica  ћирилица
15/08/2020 |  09:49 ⇒ 10:52 | Autor: SRNA

Dačić: Beograd pozdravlja odluku Podgorice

Beograd pozdravlja odluku Podgorice da otvori granice državljanima Srbije za ulazak u Crnu Goru, uz negativan PCR, poručio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Dačić je rekao da se ne smije dozvoliti da granice između ove dvije države budu zatvorene, jer su se Crna Gora i Srbija borile da im se granice dodiruju i imaju izvanredne odnose tokom svih vijekova.

On je istakao da, ipak, ne savjetuje nikome da putuje bilo gdje, prije svega zbog zdravstvene situacije i zato što je najsigurnije provesti odmor kod kuće.

Dačić je podsjetio i na najnoviju odluku Vlade Srbije da uvede obavezan negativan PCR test za građane Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Bugarske i Rumunije, koji nije stariji od 48 časova.

- Njima nije zabranjen ulazak, samo se zahtjeva PCR test. Srbija je bila otvorila granice za sve strance, bez testa. Sada ove mjere malo definišu i neke naše odnose u regionu. To su mjere koje i oni primjenjuju prema našim građanima. Nisu samo recipročne mjere u pitanju - pojasnio je Dačić za TV "Prva".

Dačić je rekao da je Srbija izuzela Crnu Goru iz ove odluke.

U Crnu Goru je od ponoći dozvoljen ulazak državljanima Srbije, samoproglašenog Kosova, Albanije, Sjeverne Makedonije i SAD, uz negativan rezultat PCR ili Elisa testa, ne stariji od 72 časa, odlučilo je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti.