latinica  ћирилица
15/08/2020 |  11:51 ⇒ 11:55 | Autor: SRNA

Počelo postavljanje spomenika Stefanu Nemanji (VIDEO)

Na Savskom trgu u Beogradu, čija je rekonstrukcija u toku, danas je počelo postavljanje prvih dijelova, odnosno postamenta spomenika, rodonačelniku najznačajnije srpske sredovijekovne dinastije Stefanu Nemanji.
Spomenik Stefanu Nemanji (foto:V. Danilov) -
Spomenik Stefanu Nemanji (foto:V. Danilov)

Spomenik je napravljen u bronzi, visok je 24 metra i težak 68 tona. U postament, koji predstavlja vizantijski štit, moći će da uđe pedesetak ljudi, a tu će moći da vide ugravirane scene iz Nemanjinog života i srpske istorije.

Spomenik je napravio čuveni ruski skulptor Aleksandar Rukavišnjikov. Na njegovoj izradi radilo je 120 ljudi godinu i po dana.

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je rekao novinarima da danas prisustvuje istoriji i da je ovaj spomenik jednom od utemeljivača Srpske pravoslavne crkve sa sinom Rastkom /Svetim Savom/ dokaz da srpska državnost traje 800 godina i da su Srbi stari evropski narod sa svojom kulturom, istorijom i tradicijom.

Vesić je izrazio zahvalnost predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću za prijedlog da se podigne spomenika Stefanu Nemanji, jer to pokazuje da Srbija poštuje svoju istoriju.

On je dodao da podizanjem ovog spomenika, zajedno sa odlukom da se podigne spomenik i despotu Stefanu Lazareviću, Srbija počinje da pokazuje poštovanje prema svom srednjem vijeku.

- Sramota je što do sada nismo imali spomenik Stefanu Nemanji, ali došlo je vrijeme da se ta nepravda ispravi. Mi smo narod koji, nažalost, ne komunicira sa svojom srednjovjekovnom istorijom, koji nema nijednog svog srednjovjekovnog vladara na novčanici, koji se ponaša kao da mu je istorija počela 1804. godine. Јeste moderna, ali imamo i sjajni srednji vijek -  rekao je Vesić.

Savski trg će imati 33.000 kvadrata i biće najveći trg u Beoradu i Srbiji. Spomenik Stefanu Nemanji biće posebno osvijetljen, dok će u staroj zgradi Željezničke stanice, najverovantije, biti novi Teslin muzej, ali, kako je rekao Vesić, treba sačekati odluku Vlade Srbije.

Monumentalno djelo je podijeljeno u dijelovima kako bi se lakše dopremilo u Srbiju.

Prva četiri kamiona sa dijelovima spomenika, odnosno dijelovi za postament, u Beograd su stigli do juče, a do 31. avgusta stići će druga četiri kamiona, dok će posljednja dva stići do 15. septembra, da bi spomenik bio čitav postavljen do sredine oktobra.

U Beogradu se od 10. avgusta nalazi i grupa ruskih majstora koji će zajedno sa srpskim raditi na postavljanju spomenika, a početkom septembra očekuje se i dolazak samog autora, Rukavišnjikova, koji će lično nadgledati postavljanje spomenika.

Rekonstrukcija Savskog trga, na kome će se nalaziti spomenik, biće završena do sredine novembra.